Co letos vyzkoušet recept na medovníkové kuličky trošku jinak?
A protože s těmi ze Salka se roztrhl pytel, já mám bez, tak posuďte jestli se povedl :).
Co si připravit?
KORPUS:
- 130 g špaldové hladké mouky
- 100 g ovesných vloček – rozemletých najemno na mouku
- 1/2 kypřicího prášku do perníku
- 30 g medu
- 1 vejce
- 70 ml mléka
- může být: 1 lžička perníkového koření
KRÉM:
- 250 g polotučného tvarohu – lépe v kostce, ale vaničkový nevadí
- 100 g smetanového sýra – ideálně druh bez soli
- 50 g medu
- 1 lžička skořice
OBALENÍ:
- 50 g vlašských ořechů
Jak na to?
- Nejprve připravíme korpus: Ve větší míse smícháme mouku, namleté vločky, kypřicí prášek a perníkové koření.
- Vše promícháme a přidáme med, vejce a mléko.
- Rukama vypracujeme kompaktní těsto a necháme ho na lince odležet cca 20 minut.
- Mezitím si předehřejeme troubu na 180 °C (na horký vzduch), připravíme si plech a vyložíme ho pečicím papírem.
- Po odležení těsto rozprostřeme na plech. A upečeme – trvá to cca 20 minut.
- Po vytažení z trouby necháme vychladnout (cca 30 minut).
- Zatímco plát chladne, připravíme si krém a směs na obalení: Do větší misky dáme tvaroh, smetanový sýr, med a skořici a vyšleháme na jemný krém.
- Směs na obalení: najemno rozmixujeme (nejlépe v mixéru nebo kuchyňském robotu) ořechy a křupavé okraje korpusu.
- Rozmixujeme zbytek korpusu a přidáme ho k jemnému krému.
- Z této vzniklé směsi tvarujeme kuličky a obalíme je ve směsi z ořechů a korpusu.
- Dáme odležet do chladu na pár hodin.