Což takhle dát si MECHOVÝ DORT?… tenhle je navíc veganský, takže vhodný i pro všechny nemlékaře.
Svou zelenou barvu získal navíc ze špenátu.
Co si připravit?
Korpus:
– 500 g polohrubé mouky
– 180 g bílého cukru (třtinový by změnil barvu)
– 1 kypřící prášek bez fosfátů
– 1 lžička jedlé sody
– 3/4 hrnku oleje
– 100 g baby špenátu
– 1 hrnek rostlinného mléka (já použila sójové)
Krém:
– 2 plechovky kokosového mléka
– rybízová marmeláda
– rybíz
Jak na to?
1. Smícháme všechny suché suroviny.
2. Mléko a špenát spolu rozmixujeme v mixéru (vznikne takové zelené smoothie).
3. Přilejeme k suchým surovinám.
4. Přidáme olej.
5. Vše dobře promícháme.
6. Nalijeme do formy s průměrem 23 cm (může být i větší, jen nebude tak vysoký), kterou vymažeme olejem a vysypeme moukou.
7. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180st.C 30 – 40 minut.
8. Úplně vychladlý korpus prokrojíme a promažeme marmeládou.
9. Vršek vydlabeme, jen necháme asi centimetrový okraj.
10. Vydlabaný korpus rozdrobíme.
11. Plechovky necháme aspoň 24 hodin v lednici, aby se oddělila tuhá část, kterou budeme používat na kokosovou šlehačku – jen tuhou část vyšleháme na šlehačku (můžete přidat ztužovač šlehačky).
12. Část šlehačky navrstvíme na dort, poklademe rybízem a schováme ho další vrstvou šlehačky.
13. Posypeme nadrobeným korpusem. A dáme chladit.