Sezónní ovoce a zelenina v říjnu

Sezónní ovoce v říjnu

Tápete jaké ovoce a zelenina jsou v říjnu v sezóně a co z nich uvařit? Mrkněte na tento článek.

Sezónní zelenina v říjnu
Brokolice: je výborná na zapékání (vždy ji předem uvařte) třeba v kombinaci s bramborami nebo těstovinami (recept na moji zapečenou brokolici ZDE). Další využití najde na placičky (recept ZDE) nebo polévku.

Celer: se hodí do polévek, omáček a pod maso. Použijete ho směle i do pomazánek nebo ho schovejte do karbanátků.

Zelí: drobné nudličky jsou výborné do salátů třeba na odlehčený salát Coleslaw. Můžete ho přidat ale i do karbanátků nebo závitků. Dodá křupavost.

Kedlubny: můžete z ní vykouzlit polévku, salát, pomazánku nebo kedlubnové zelí.

Listové saláty: nejenže nám poslouží ve studené kuchyni, můžete si je užít i na teplo – dají se třeba i zapékat nebo použít na různé rolky.
Víc možností a informací o jednotlivých druzích najdete v mém článku ZDE.

Květák: vařený, dušený, smažený nebo pečený. Zkuste ho i jako přílohu podobnou rýží nebo se jako základ pro pizzu. Výbornou chuťovkou je pečený bohatě provoněný kořením.

Kapusta: nepatří v české kuchyni zrovna mezi oblíbence, ale je to škoda. Výborná je podušená nebo restovaná jako příloha. Oblíbené jsou i masové závitky v kapustových listech. Nejde zapomenout ani na kapustové karbanátky. Netradiční je moje kroupoto s kapustou a brusinkami (recept ZDE).

Pórek: nejšetrněji ho tepelně upravíte v páře, ale můžete ho i zapékat nebo dusit. Chutná výborně s masem, ideálně kuřecím nebo vepřovým, ale i s bramborami (třeba gratinované brambory s pórkem a žampiony). Zazáří i v slaných muffinech a koláčích. Zelená část pórku obsahuje více vitamínů než bílá, proto tuto část nevyhazujte a taky zpracujte.

Ředkev: bílé ředkve pocházejí z Asie, i proto se jim říká také japonské ředkvičky nebo daikon. Pro začátek si ji nakrájejte na kolečka a jen tak přikusujte. Určitě vám zachutná. Je mnohem jemnější než ředkvičky. Pokud ji smícháte s krémovým sýrem jako je třeba lučina, vytvoříte chutnou pomazánku. Můžete zkusit i dušené zelí z ředkve, takto připravené zelí můžete podávat jako tradiční zelí, např. s restovanou panenkou a pečenými bramborami. Hodí se i do salátů.

Dýně: je to mimořádně zajímavá a zdravá součást zdravých receptů. Použít ji lze do sladkých i slaných receptů, dokonce se dá i zavařovat či zamrazit v podobě dýňového pyré, a tak je celý rok po ruce. Klasikou je určitě dýňová polévka, která má mnoho variant, ať už s kokosovým lékem nebo třeba ostřejší s chilli (recept ZDE). Špagetová dýně se dá zase čímkoli naplnit a zapéct. Z dýně se dá připravit i koláč nebo jogurtový pohár. Fajn mlsáním jsou i dýňové hranolky, placičky, nebo třeba pudink.
Mnohem víc dýňových receptů najdete v článku ZDE.

Petržel a pastinák: určitě se vám už někdy stalo, že jste šli do obchodu pro petržel a přinesli jste si pastinák. Největší rozdíl je v chuti. Petržel má totiž mnohem ostřejší chuť. Pastinák je mnohem jemnější, má mléčnou chuť. Je to taková sladká petržel. Jak petržel tak pastinák jde jíst v syrovém stavu i tepelně upravený. Nejčastěji se připravují v polévkách, v zapečených receptech, ve formě kaší a pyré, v omáčkách či jako příloha k masu. Lze z nich ale vyrobit i vynikající pomazánky a zeleninové šťávy. Pyré se hodí všude tam, kde byste dávali bramborovou kaši. Super dobrotou jsou pečení je tak s kapkou oleje.

Červená řepa: pečená řepa (zakáplá jen olivovým olejem) se výborně kombinuje se sýry a ořechy. Klidně ji ale „vpašujte“ do pomazánek. Její barva dodá zajímavost lívanečkům nebo palačinkám.
Mnoho dalších receptů najdete v článku ZDE.

Růžičková kapusta: její úprava je velmi rychlá – vaření cca 5 minut a zchlazení v ledové vodě. Vařenou překrojíme napůl a krátce opečeme v rozpálené pánvi na lžíci másla. Osolíme, opepříme a případně do pánve přidáme i čerstvé lístky rozmarýnu nebo tymiánu.
Opéct v pánvi s máslem můžeme i syrovou kapustu. V takovém případě ji opékáme déle a dozlatova.
Hodí se jako příloha ke zvěřině, zelenina do polévky nebo z ní můžete udělat skvělou nastavovanou bramborou kaši.

Cuketa: mimořádně zdravá a univerzální zelenina, která se hodí do koláčů, polévek i hlavních jídel. Vyzkoušejte krémové cuketové rizoto (recept ZDE), lasagne (recept ZDE), plněnou cuketu (recept ZDE), cuketové špagety nebo pizzu z cuketového těsta. Můžete jí využít úplně klidně i nasladko jako součást různých buchet (Cuketový chlebíček s ořechy ZDE, Ořechový koláč s vláčnou cuketou ZDE). Můžete vyzkoušet i klasiku trošku jinak – cuketovou koprovku (recept ZDE).

Mrkev: kdo by nemiloval její nasládlou chuť. Je výborná syrová. Ale klidně ji můžete připravit vařenou nebo pečenou. Mrkvový dort je také vsázka na jistotu.

Paprika: je jich celá řada druhů, takže toho s nimi můžete dělat opravdu hodně – pečte je, plňte je, duste je, rozmixujte je na pomazánku nebo z nich připravte krémovou polévku. A samozřejmě se hodí do salátů…třeba v kombinaci pečených s mátou a rajčaty. Plnit je můžete třeba špenátem a sýrem nebo klasicky mletým masem.

Cibule: je královnou české kuchyně. Tady asi využití snadno najdete.

Sezónní ovoce v říjnu

Švestky: patří k tradičním průvodcům podzimu. Můžete je využít čerstvé, ale klidně si je můžete i schovat usušené, zavařené nebo jako povidla ovoněná kořením jako je skořice a badyán. V koláčích se výborně kombinují s mákem, perníkovým kořením nebo tvarohem. Úžasné jsou i bramborové knedlíky nebo šišky plněné švestkami a posypané mákem. Povidla můžete klidně přidat na lívance, palačinky, do kaše, do jogurtů i jako základ na omáčky k masu. Klasická černá omáčka se bez povidel také neobejde a švestková omáčka zase skvěle ladí s tmavými masy nebo zvěřinou.
Více o švestkách v článku ZDE.

Hrušky: velká část vitamínů se nachází těsně pod slupkou, takže hrušky zbytečně neloupejte.
A co si s hruškami počít? Můžete je jíst za syrova, vařit, péct, kompotovat i sušit. Z hrušek připravíte celou řadu fajn dezertů a moučníků, ale skvěle se hodí také k masu a slaným pokrmům skvěle ladí i s pikantními sýry.
Jejich sladká, až medová příchuť, se výborně kombinuje s ořechy, čokoládou nebo zakysanou smetanou. Velmi efektní jsou i dezerty, ve kterých se použije celá hruška, ať už je to lehká sladkost – hruška vařená ve víně, nebo pečené moučníky, do kterých se zapékají hrušky vcelku.
Lze je ale snadno použít na oslazení kaší. Zkuste v mém crumblu(recept ZDE) vyměnit hrušky za jablka a máte zdravý dezert během chvilky.
Ještě více hruškových receptů najdete v mém článku ZDE.

Jablka: český podzimní oblíbenec, který se používá hlavně na dezerty. Jako první se vám určitě vybaví štrůdl. Ale zkuste třeba i můj jáhelník s vrstvou jablek(recept na blogu), trhanec s jablky, rozinkami a mandlemi nebo třeba crumble (recept na blogu). Hledáte tip na rychlou sladkou snídani? Zkuste jablečný koláček mugcake, který je kombinací jablek a ovesných vloček.
A co je vyzkoušet trošku netradičně? Znáte třeba tradiční vejmrdu(křen s jablky) nebo ocet. Pokud nechcete vymýšlet nic složitého vsaďte na křížaly nebo povidla. Můžete si z nich uvařit i pyré bez cukru.

Ostružiny: tyto plody jsou parádní ozdobou dezertů, jejich mírně nakyslá chuť skvěle vyváží jejich sladkost. Můžete z nich připravit i skvělé domácí zmrzliny. Ozdobte jimi třeba i lívance, připravte z nich smoothie nebo si je zamíchejte do ranní kaše.

Broskve: zavařované jsou klasikou z babiččiny spíže, hodí se ale také do marmelád a koláčů. Co třeba zkusit broskvový džem s minimem cukru, u kterého konzistenci vylepšíte přidáním chia semínek. Dál se broskve skvěle hodí i do ledových čajů.
Jednoduchý svěží dezert je i broskev plněná kokosovým tvarohem je, který je hotový raz dva. Ochucení tvarohu můžeme měnit podle nálady, skvělý je taky třeba karob, mleté mandle, přidat do něj můžeme i jiné ovoce.

Hroznové víno: kromě koláčů z něj jde připravit i džem, sirup, šťáva a nebo je můžete zavařit nebo usušit či zamrazit. Jsou i zajímavý chuťový prvek v zeleninových salátech v kombinaci se sýry.

Vyzkoušíte něco?
Budu se těšit na vaše recepty v komentářích.