Nevíte, co připravit na dětskou oslavu?
Dnes mám pro vás recept na dortová lízátka nebo-li cake pops, která určitě zabodují. K přípravě toho moc nepotřebujete a uděláte s nimi dětem velkou radost. Navíc nejsou plná cukru ani jiných přísad.
Co si připravit na cca 25 lízátek?
Korpus:
– 75 g proseté polohrubé mouky
– 55 g hnědého nebo třtinového cukru
– 45 g změklého másla
– 85 g zralého banánu (půlka většího banánu)
– 40 g zakysané smetany
– 1/3 lžičky prášku do pečiva
– 1/3 lžičky jedlé sody
– 1/3 lžičky perníkového koření
– 1 vejce
Klidně ale můžete použít odřezky z dortu nebo jiný oblíbený korpus.
Ganache:
– 100 g kvalitní čokolády (klidně kvalitní čokoláda na vaření)
– 50 ml smetany na vaření
Poleva:
– kvalitní čokoláda (klidně kvalitní čokoláda na vaření)
– máslo
Posypka:
– kokos (já ho obarvila jen šťávou z rybízu viz tip pod receptem)
– rozdrcené sušenky (já použila lotusky)
– jiná
Další:
– špejle nebo tyčky na lízátka
Jak na to?
- V menší misce vyšleháme máslo s cukrem do pěny.
- Potom zašleháme vejce.
- Mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a perníkové koření prosejeme do jiné mísy.
- Banán rozmačkáme.
- Ke směsi másla, cukru a vejce střídavě zašleháváme moučnou směs, banán a zakysanou smetanu.
- Těsto vlijeme na plech nebo do dortové formy vyložené pečicím papírem.
- Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 15 minut.
- Korpus necháme vychladnout, a poté ho rozdrobíme do větší mísy.
- Teď připravíme ganache – do misky nalámeme čokoládu. Smetanu přivedeme k varu a ihned sundáme z plotny. Nalijeme ji na připravenou čokoládu a necháme 1 minutu stát, aby čokoláda povolila. Poté vše mícháme do úplného rozpuštění čokolády.
- Ganache nalijeme k rozdrobenému korpusu a pořádně promícháme. Vznikne hmota, ze které budeme tvořit kuličky. Ideální je dát mísu asi na hodinu do lednice, aby hmota ztuhla.
- Z těsta tvoříme kuličky, které mají 15 g.
- Kuličky dáme znovu ztuhnout do lednice.
- V hrnci rozpustíme máslo a do něj přidáme čokoládu nalámanou na kousky. Stáhneme z plotny a rozmícháme do rozpuštění.
- Do polevy namáčíme špejle nebo tyčky na lízátka a zasuneme do kuličky. Dejte pozor, aby vám tyčka neprošla skrz.
- Teď každé lízátko namočíme v polevě, přebytečnou polevu necháme okapat a poválíme v posypce (kokos, rozdrcené sušenky, …) a dáme do stojánku (existuje speciální, ale můžete klidně nějaký vyrobit viz tip pod receptem) a vše dáme zatuhnout do lednice.A občerstvení pro malé mlsálky je hotovo.
TIPY:
Stojánek na lízátka:
Do jeho tvorby klidně zapojte děti. Vemte krabici a pomalujte jí barvami (třeba temperami). Pak do ní udělejte dírky a stojánek je hotov.
(Já ho raději kvůli možné vlhkosti v lednici obalila potravinářskou fólií).
Přírodně obarvený kokos:
Z rybízu na cedníku vymačkejte šťávu nebo ho odšťavněte.
V misce promíchejte kokos se šťávou a dejte proschnout na pečící papír.
Převoz:
Pokud budete lízátka jako já převážet v teple, dejte je na hodinu do mrazáku.