Už je to nějaký čas, co jsem vyrazila se svou švagrovou Dominikou na Cukrfree workshop.
Udělám si za ním malé ohlédnutí, třeba jako inspiraci pro Vás.
Co je vlastně to CUKRFREE?
Je o vynechání určitých druhů sacharidů – hlavně jednoduchých cukrů, které jsou pro nás nevhodné.
Workshop vede nejznámnější cukrfree představitelka Janina Černá společně se svou kamarádkou trenérkou Hankou Valáškovou.
Kdo jsou?
Obě žijí své cukrfree životy už dlouho a každá trošku jinak.
Janina má úspěšný blog a kuchařky, Hanka je trenérkou… navíc vystudovala biochemii, takže v podrobné teoretické části, opravdu ví o čem mluví, což je pro mě velká přidaná hodnota tohoto workshopu, že se tomu dá opravdu věřit.
Je vidět, že tohle nebyl jejich první workshop….6 hodin se zdá na začátku jako velká nálož informací, ale všechno plyne přirozeně, že si toho ani nevšimnete a jste překvapeni, že je odpoledne a konec kurzu.
Proč kurzy vznikly?
Janina i Hanka chtějí své zkušenosti s cukrfree životy předávat dál, proto vytvořili tyto kurzy. Samy dobře vědí, jak těžké je se cukrové závislosti zbavit.
5 mých cukrových překvapení
O cukru jsem toho slyšela a četla už za mého studia hodně, ale některé věci mi do sebe zapadly až teď…o pár z nich se s vámi ráda podělím…
1. Ani cukr z ovoce není kámoš
Cukr v ovoci je totiž fruktóza, jinak také nazývaný ovocný cukr. Jenže ten není žádný kámoš, jeho nadbytek se totiž ukládá přímo do tuků, takže slazení ovocnými sirupy není vůbec taková výhra.
Navíc ji dnes najdeme ve většině průmyslově zpracovaných potravin, kterými dnes lidi běžně plní své nákupní vozíky.
2. Játra si můžeme udortovat
Vážně… Buňky našeho těla fruktózu neumí zpracovat, takže se stejně jako alkohol metabolizuje v játrech a tam se i ukládá…a játra nám tukovatí…. takže někdo si játra upije, někdo udortuje.
3. Není kalorie jako kalorie
Ne všechny kalorie se v těle zpracovávají stejně….vše řídí hormony. To byl pro mě opravdu velké rozsvícení…jasně, vždyť cukry se zpracují dříve než tuky, takže to opravdu není jedno.
4. Za naše selhávání nemůže naše slabá vůle, ale biochemická nerovnováha v těle
Naše tělo je lenoch… je zvyklé brát si energii nejprve ze zásob cukrů, kde ji má snadno dostupnou, pak až sáhne po tucích.
Takže pokud má cukrů málo, zpracovává tuky.
5. Cukr se podobá drogám víc než myslíme
Cukr aktivuje stejnou oblast odměn v mozku jako třeba drogy, takže proto ta touha po cukrové odměně.
Co já na to?
Workshop jsem si moc užila, celý den provázela příjemná atmosféra a pohoda… a co já dál s tím?
Všechny životní změny začínají v hlavě a já se s nimi potřebuju nejprve ztotožnit, než se do nich vrhnu… takže teď promýšlím, jak moc ty změny pojmu radiálně… momentálně mi cukrfree, tedy vynechání jednoduchých cukrů smysl dává.
Ale low carb, což je nízkosacharidové stravování je na mě momentálně moc radiální.
Ráda si z těch změn udělám pohodu, bez stresu, naopak touhu udělat pro sebe něco dobrého. Pak to budou změny, se kterými mohu žít opravdu dlouho.
A co vy na to, Cukroušci?
Odkazy na weby průvodkyní kurzem:
Janina Černá: www.cukrfree.cz
Hanka Valášková: www.novetelo.cz