Červená čočka sice patří do šuplíčku s ostatními luštěninami, ale je trošku jiná.
Hlavně vaření s ní je úplná pohádka.
Jak se červená čočka liší od ostatních?
Tady je pět hlavních rozdílů.
1. NEMÁ SLUPKU JAKO JINÉ LUŠTĚNINY
Luštěniny často způsobují obavy z nadýmání…Červená čočka je ale už vyloupaná, a proto téměř nenadýmá.
2. NEMUSÍME JI PŘEDEM NAMÁČET
Kde není slupka, není ani důvod namáčet. Prostě ji vyndáte ze spíže a hned vaříte.
3. JE LEHCE STRAVITELNÁ
Na rozdíl od ostatních luštěnin má výbornou stravitelnost, a proto je vhodná i pro malé děti, těhotné ženy, maminky i pro hubnoucí. Zlepšuje činnost střev a celkově prospívá celému trávícímu systému.
3. IDEÁLNÍ ZAHUŠŤOVAČKA
Uvařená čočka trošku připomíná kaši, vždycky se trošku rozpadne, využijte toho… třeba do pomazánek nebo omáček.
4. NENAKLÍČÍTE JI
Je vyloupaná, takže ji už nenaklíčíte.
Jak s ní vařit?
Hlavní je, že červená čočka funguje na talíři stejně jako maso…je to prostě nefalšovaná bílkovina, ne zelenina.
Základní postup vaření:
Je to opravdu rychlovka a navíc si jí nemusíte moc všímat…za 15 minut je hotovo.
K jednomu hrnku čočky přidejte dva vody a máte 4 porce.
- Čočku nejprve důkladně propláchneme na cedníku pod studenou vodou, potom vysypeme do hrnce.
- Zalijeme studenou vodou. Zatím nesolíme.
- Převedeme k varu.
- Necháme nezakryté vařit 5 minut.
- Potom přidáme 1 čajovou lžičku soli, promícháme a plotýnku ztlumíme na minimum.
- Zakryjeme pokličkou a dalších 10 minut si čočky nevšímáme.
A máme hotovo. - Jak ji ochutit?
Sluší ji nejen směs typicky česká koření jako majoránka, cibule, česnek a kmín, taky jí sedne ale něco jižnějšího třeba paprika, pepř, špetka skořice, kurkuma nebo kari.
A je připravená na další úpravy.
1. POLÉVKA
Recept na mou rychlou čočkovou polévku najdete ZDE.
2. OMÁČKA
Rychlá boloňská omáčka s červenou čočkou
Co zkusit bezmasou variantu této omáčky?
Co budeme potřebovat?
- 2 mrkve
- 1/4 celeru nebo 1 petržel
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku – prolisovat
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 zarovnaná lžíce soli
- 400 ml drcených rajčat v konzervě
- 200 g červené čočky
Jak na to?
- Očištěnou zeleninu nakrájíme na drobné kostičky.
- V hrnci rozehřejeme olej, zprudka na něm opečeme mrkev a celer…až se zelenina začne lehce zabarvovat dozlatova.
- Přidáme cibuli a česnek a ještě minutu opékáme.
- Přidáme drcená rajčata a zalijeme 600 ml vroucí vody, osolíme a přivedeme k varu.
- mezitím čočku propláchneme v cedníku a přidáme do zeleninového základu.
- Zvolna vaříme 5 minut odkryté, pak přiklopíme a necháme ještě 10 minut dojít a zhoustnout.
- Pokud je to třeba, dochutíme omáčku solí a pepřem, případně i trochou cukru.
- Podáváme s těstovinami, lehce zasypané strouhaným sýrem.
3. POMAZÁNKA
Co si připravit?
- 200 g červení čočky
- 1 PL olivového oleje
- 1/2 cibule
- sůl, pepř, kari
Jak na to?
- Čočku uvaříme dle základní přípravy.
- Mezitím na olivovém oleji orestujte najemno nakrájenou cibuli.
- Cibuli, čočku a kari umixujeme dohladka v mixéru.
- Dochutíme pepřem a solí.
4. SALÁT
Čočku můžeme například smíchat s hromadou nakrájené čerstvé zeleniny, přidat zálivku a netradiční salát je na světě.
I s pečenou zeleninou vznikne fajn kombinace.
Salát s červenou čočkou a listovými saláty
Co nakoupit?
- 400 g červené čočky
- 300 g salátové směsi (ledový salát, římský salát, čekanka)
- 1 mrkev
- 1 citrón
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce medu
- 1 lžíce dijonské hořčice
- sůl a pepř
- petržel
Jak na to?
- Červenou čočku uvaříme dle základní přípravy. Přidáme trochu citrónové šťávy, aby zůstala výrazná barva.
- Mezitím si připravíme dresink z olivového oleje, citrónové šťávy a kůry z bio citrónu, medu, hořčice a koření.
- Uvařenou čočku promícháme se salátovou směsí, nastrouhanou mrkví a dresinkem.
5. ČOČKA ALA KARI
Fajn bezmasá večeře s vůní exotiky? Bude hotová během chvilky… recept najdete ZDE.
6. PLACIČKY, KARBANÁTKY A BURGERY
S trochou vajíčka a strouhanky z uvařené čočky budou fajn bezmasé obědy.