Špenátový quiche

Špenátový quiche

V sobotu jsem vařila na jógový seminář a vybrala jsem tenhle recept na quiche ve zdravější verzi.
Je rychlý a moc chutný.
Navíc je tenhle recept bez másla a smetany, což se v dnešní době docela hodí :).
Ideální na rychlý oběd.

Co budeme potřebovat?

Na těsto: 

  • 200 g celozrnné mouky – já použila celozrnnou špaldovou (z Lidlu)
  • 150 g bílého jogurtu
  • 3 lžíce olivového oleje
  • špetka soli

Na náplň:

  • 2-3 hrnky spařeného špenátu nebo 1 a půl balíčku mraženého listového špenátu (já ho kupuju v Lidlu) – dejte ho předem rozmrznout
  • 2 vejce
  • 2 sýry Cottage
  • 1 mozzarella – nastrouhanou najemno
  • 100 ml mléka
  • 3 stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • muškátový oříšek
  • čerstvé bylinky (oregano, bazalka, meduňka, petržel, pažitka)
  • parmezán

Jak na to?

  1. Nejprve začneme se korpusem.
    Všechny ingredience (mouku, jogurt, olivový olej a sůl) smícháme a propracujeme na nelepivé celistvé těsto, které necháme odpočinout v ledničce alespoň 1 hodinu zabalené do potravinářské fólie.
  2. Mezitím dáme do hlubší pánve špenát (pokud není úplně rozmrzlý nevadí), který chvilku prohřejeme.
  3. Pak přidáme cottage, bylinky, nastrouhanou mozzarellu a prolisované 3 stroužky česneku.
    Dochutit můžeme solí, pepřem a muškátovým oříškem.
  4. Vše chvíli vše povaříme.
  5. Ve vedlejší misce si prošleháme vejce s mlékem.
  6. Přidáme je do špenátové směsi a stáhneme ze sporáku.
  7. Když máme vše připravené vrhneme se na formu – můžeme jí buď jen vymazat olejem nebo vyložit pečícím papírem.
  8. Do formy rozprostřeme těsto – to uděláme tak, že ho nejprve vyválíme, a pak přesuneme do formy i na strany formy. Ideálně by ale nemělo těsto přesahovat náplň, protože pak je suché.
  9. Těsto propícháme vidličkou. Není potřeba ho nechávat zapéct v troubě.
  10. Troubu předehřejeme na 180 – 200 °C.  
  11. Na těsto navrstvíme náplň.
  12. Můžete povrch postrouhat parmezánem.
  13. A už necháme kouzlo udělat troubu – pečeme asi 30 minut. A je hotovo.
A už si jen pochutnáváme.

IMG_1999

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.