Tohle je naprosto úchvatný recept – kombinace koření a citrónové kůry je úžasná.
Navíc docílíte větší vláčnosti přidáním cukety, které si nikdo ani nevšimne, pokud nebudete chtít 🙂 .
Co si připravit?
- 3 hrnky jemně nastrouhané cukety (klidně i se slupkou, ale bez jadérek)
- kůra ze 2 bio citronů – jemně nastrouhaná
- 1 PL strouhaného čerstvého zázvoru – možno vynechat
- 1 hrnek vlašských ořechů – nasekané na kousky
- vlašské ořechy a dýňová semínka na posypání nahoru
- 3 hrnky celozrnné špaldové mouky
- 1 ČL jedlé sody
- 1/2 ČL kypřicího prášku
- 1 ČL soli
- 2 ČL mleté skořice
- 1 ČL mletého anýzu – možno vynechat
- 30 g kakaa
- 1/2 hrnku kokosového oleje – rozpustit
- 1 a 1/2 hrnku třtinového cukru
- 3 vejce od šťastných slepiček
- 2 PL vanilkového extraktu – možno vynechat
Jak na to?
- Předehřejeme troubu na 180 °C.
- Připravíme si dvě formy na biskupský chlebíček. Můžeme je příčně vyložit pečicím papírem s přesahujícími kousky na stranách nebo je vymažeme tukem a vysypeme moukou.
- Nejprve si připravíme cukety (nastrouháme je najemno a vyždímeme z nich přebytečnou tekutinu). Nastrouháme citronovou kůru (lze použít i pomerančovou), nastrouháme zázvor a nasekáme ořechy.
- Ve velké míse smícháme mouku, prášek do pečiva, sodu na pečení, sůl, skořici, kakao a anýz.
- V mixéru šleháme tuk, ke kterému postupně přidáme cukr a dál šleháme. Přimícháme vejce, jedno po druhém. Jako poslední následuje vanilkový extrakt.
- Pak vmícháme do těsta cuketu, zázvor, citronovou kůru, ořechy a další semínka.
- Důkladně směs promícháme a přidáme suché ingredience, které už máme připravené.
- Krátce vše promícháme. Hmotu rozdělíme rovnoměrně do obou forem.
- Povrch posypeme ořechy a semínky.
- Pečeme asi 40 minut, propečení otestujeme špejlí.
- Necháme chladnout oba chlebíčky asi 10 minut ve formě, a pak je vytáhneme a necháme dochladnout na mřížce.