Co si zase připravit nějaký zdravý dezert?
A bude bezlepkový, protože jáhly jsou fajn bezlepková plodina.
A může být i veganský a bezlaktózový…jdeme na to.
Co si připravit?
- 150 g jáhel, nevařených
- 750 ml sójového, mandlového, rýžového mléka nebo klasického kravského mléka
- 4-10 lžic agáve, rýžového, javorového sirupu nebo medu
- 3 vejce – můžete vynechat
- 450 g nastrouhaných jablek
- 80 g rozinek – můžete vynechat
- 1 tvaroh ve vaničce – můžete vynechat
- 2 lžíce skořice
- špetka soli
Jak na to?
- Nejprve připravíme jáhly – dvakrát je spaříme horkou vodou, aby se zbavily hořkosti.
- Jáhly uvaříme na kaši, tak že v hrnci rozehřejeme mléko nebo jinou tekutinu, a jakmile začne vřít, vsypeme jáhly.
- Ztlumíme teplotu na minimum a necháme jáhly probublávat, dokud se nevytvoří opravdu hustá kaše, bude to trvat 30 až 40 minut.
Pozor pozor – jáhly se hodně rády připalují, proto občas promíchávejte. - Hotovou kaši dosladíme podle chuti jedním ze sirupů nebo medem.
- A vmícháme vejce.
- Předehřejeme troubu na 180°C.
- Než nám kaše trošku vystydne, připravte si jablka. Nastrouháme je nahrubo a smícháme se skořicí a případně rozinkami.
- Do vymazané dortové formy (průměr 24 cm) nebo podobně velké zapékací nádoby lžící rozprostřeme po celém dně menší polovinu kaše.
Na vrstvu kaše rozprostřeme vrstvu jablek a na ně navrstvíme tvaroh. - Náplň uzavřeme druhou vrstvou jahelné kaše a dáme péct na cca 40 minut.
- Ke konci pečení na chvíli můžeme zapnou gril, aby jáhelník zezlátl.