Ikdyž vypadá jako malinkatá rostlinka je řeřicha velká bojovnice za naše zdraví.
Začneme-li u vitamínů je velkým zdrojem vitamínu C, dále obsahuje i významné množství beta-karotenu, vitamínů B1, B3, B6, K až k omlazujícímu vitamínu E.
Stejně překvapující u tak nenápadné rostlinky je i sada obsažených minerálů – draslík, sodík, vápník, fosfor, železo i jód.
Vše doplňují kyselina askorbová, nasycené mastné kyseliny, riboflavin a vláknina.
Jaké jsou účinky této rostlinky na naše zdraví?
Mezi dva nejzákladnější účinky patří posilování imunity a její protizánětlivé účinky.
- Je dobré ji pravidelně jíst, pokud trpíme častými záněty močového měchýře nebo ledvin, protože zbavuje tyto orgány toxických látek a eliminuje mikroorganismy způsobující záněty.
- Jste nachlazení nebo trpíte nemocí dýchacích cest? Posílí Váš imunitní systém a pomůže v léčbě kašle.
- Také příznivé působení na naše trávení – obsažené látky pomáhají produkci trávicích šťáv, povzbuzují činnost žlučníku a jater, proto je dobře řeřichu přidávat do tučnějších a těžkých jídel. Ulehčí nám jejich trávení a zabrání případným pocitům těžkosti po jídle.
Pěstování zvládne opravdu každý
Stačí jen vata, tácek a semínka a můžete začít…
- Vatu rozprostřeme na talíř nebo tácek, dostatečně navlhčíme a umístíme na okenní parapet s dostatkem světla.
- Na vatu pak rovnoměrně nasypeme semínka – můžeme i hustě, protože rostlinky jsou opravdu droboučké.
- Nejdůležitější je závlaha – Nezapomínejte každý den svou malou „zahrádku“ kropit vodou tak, aby byla vata výrazně provlhčená. Pokud semínka zaschnou, už je nezachráníte.
- Pak už stačí jen počkat na sklizeň. Můžete ji očekávat přibližně za týden.
- A jak sklízíme? Mladé zelené rostlinky jednoduše odstřiháváme nad kořínkem, propláchneme vodou a můžeme si rovnou pochutnávat. Když několik dní počkáme, aby rostlinky dosáhly kolem 10 cm a odstřihneme jen jejich vršky, dorostou nám. Můžeme pak z jedné dávky semínek sklízet dvakrát až třikrát.
- Řeřichu lze doma pěstovat i např. v lehčím substrátu, v písku, jemnějších pilinách, nebo na vrstvě papírových ubrousků. V žádném případě ji ale nezapomínejte dostatečně a pravidelně zalévat. Venku ji můžeme vysévat od března/dubna až do podzimu.
Lahodné zpestření jídelníčku
Řeřicha má široké využití. Chutí připomíná mladé ředkvičky. Výborná je na posypání chleba s máslem, do pomazánek, na posypání vařených brambor, do hotové polévky na talíři, k omáčkám, do zeleninových salátů, prostě všude kde Vám bude chutnat.
Rozhodně ji nevařte, měla by pak hořkou chuť.