Co je klíčem ke zdraví? Určitě obilné klíčky. Zkuste je a uvidíte, že úplně omládnete!
Taková malá mladá rostlinka, a tak moc může našemu tělu dát! Zkuste proto zařadit klíčky do svého jídelníčku a budete určitě překvapeni. A teď úplně ideální čas začít – hurá je tu JARO.
Čím nás tak malé rostlinky mohou ohromit?
1.) Klíčky jsou unikát!
Těžko bychom hledali potravinu, která se svým blahodárným účinkem na naše zdraví vyrovná právě klíčkům. Svým obsahem vitamínů a dalších cenných látek jsou opravdu unikátní.
2.) „Továrna“ na zdraví
Každé semeno je zásobárnou energie pro úplně novou rostlinku. Když tuhle skrytou sílu dokážeme využít, získáme užitečný zdroj vitaminů, minerálů, bílkovin a antioxidantů. Klíčky zkrátka obsahují všechno, co rostlinka (ale i lidský organismus) k životu potřebuje. Mají detoxikační účinky a obsahují spoustu enzymů, které tělu usnadňují trávení.
Jsou bohaté na vitamín E, nenasycené mastné kyseliny, vitamíny skupiny B.
Z prvků se v nich nachází velké množství železa, hořčíku, draslíku, ale i poměrně vzácné mikroprvky jako chróm či lithium.
3.) Na posilněnou
Kdo jí pravidelně klíčky, ten svému tělu dodává látky nezbytné pro stavbu buněk a tkání. Napomáhá ke snižování své hladiny cholesterolu v krvi a chrání se před anemií.
Klíčky přispívají k posílení srdce, nervů, pokožky, mozku, svalů a kostí (chrání kosti před řídnutím).
4.) Omlaďte se s klíčky!
To, co klíčí, je mladé, čerstvé a plné síly. A právě klíčky podle mnohých průzkumů celkově omlazují náš organismus. Právě semínko je totiž zásobárna životodárných látek pro mladou rostlinku.
5.) Výhoda pro naše zažívání
Protože v klíčku dojde k naštěpení látek způsobujících nadýmání tento nepříjemný důsledek jedení luštěnin se vytrácí. Navíc díky naštěpení bílkovin a škrobů jsou klíčky mnohem lépe stravitelné než pouhé semínko.
Kdy a jak si můžete na klíčcích pochutnat?
Klíčky jsou vhodné k jídlu, jakmile dosáhnou velikosti dvakrát až třikrát delší než semeno, což je zhruba za 2 až 3 dny.
Můžeme si je „zakřoupnout“ přímo třeba nasypané na pečivu.
Nebo jako součást přílohy. Pozor má to malý háček – tepelným zpracováním se ničí jejich cenné látky, proto je přidáváme až při konečné úpravě pokrmů.
Lze je přidávat i do zeleninových salátů, kde je fajn jejich křupnutí.
Jak si klíčky vypěstovat?
Je to strááášně složité… :-D. A o tom už v dalším článku… ZDE