Výbornou rajčatovou polévku podle Jamieho Olivera jsem už jednou zkoušela a dopadla výborně.
Recept jsem ale někde zaratila, tak jsem ji dneska zkusila po paměti a dopadla supr :).
Zkuste ji i Vy. Může být nateplo i nastudeno.
Co přidat do nákupního seznamu?
- 1,5 kg rajčat (nejlepší je kombinace větších s pár cherry rajčátky)
- drcená rajčata
- čerstvá bazalka
- 4 PL balzamikového octa (pokud nemáte použijte jiný druh)
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- olivový olej
- třtinový cukr, sůl, pepř
- zjemnění: zakysaná smetana
Jak na to?
Rajčata dáme na plech, zakapeme olivovým olejem a přidáme na plátky nakrájený česnek. Větší rajčata rozkrájíme, aby se lépe propekla.
Pečeme cca 20 minut při 200 °C.
Mezitím si nadrobno nakrájíme cibulku a zesklovatíme ji na trošce oleje. K cibuli pak přidáme ocet a cukr a necháme zredukovat na polovinu.
Upečená rajčata i česnek vhodíme do hrnce. Přidáme drcená rajčata. Vše rozmixujeme na hladký krém a chvilku povaříme. Bazalku posekáme a přidáme do hotové polévky. Dochutíme podle Vaší chuti.
Můj tip:
Výborné je doplnit polévku zakysanou smetanou, která chuť zjemní.