Avokádo a jeho přátelské tuky

Avokádo je velmi výživné

Avokádo je jeden z nejzdravějších plodů planety. Je plné vitamínů, zdravých tuků a chutná skvěle, co víc si pro takovou dobrotu přát. Chcete vědět co všechno v tomhle zeleném plodu objevíte? Tak právě pro Vás je tenhle článek…

 Avo.. co … Avokádo

Ovoce nebo zelenina? Možná budete překvapeni – je to ovoce, ale od ostatních druhů se dost liší. Strom, který tohle ovoce plodí, se nazývá hruškovec přelahodný…a avokádo určitě přelahodné je :). A navíc je před ostatními druhy obsahem živin o pořádný kus napřed.

  1. Je výjimečné velkým obsahem prospěšných „přátelských“ tuků, které jsou navíc v ideálních poměrech.
  2. Vitamíny a minerální látky jsou další úžasnou stránkou avokáda. Obsahuje jich opravdu hodně. Tak třeba v jednom plodu najdeme: 35 % doporučené denní dávky vitamínu K, 30 % vitamínu B9 a 20 % vitamínu C a  20 % DDD draslíku.
  3. Je výborným rostlinným zdrojem železa, které se díky  obsaženému vitamínu C opravdu dobře vstřebává.
  4. Dál stojí za zmínku i vysoký obsah vlákniny – zhruba 30 % denní doporučené dávky. Právě obsažená vláknina zabraňuje ukládání do tuku, což se hubnoucím jistě hodí.

Zajímavost – „Nejčistší“ ovoce

Každý plod má díky slupce a její naprosto minimální propustnosti zaručenu ochranu před vnějším světem, proto se pyšní nálepkou “nejčístšího” ovoce.

Slupka nepropustí ani žádné chemické ošetření díky tomu nehrozí ani žádné znehodnocení pesticidy a dalšími látkami.

Není avokádo jako avokádo

V českých obchodech najdeme druh Hass a Fuerte.
Hass – je světově nejpěstovanější odrůdou. Jeho slupka je hrbolatá, proto se mu přezdívá ropucha. Barva je hnědá až hnědo-fialová a tvarem připomíná spíš vejce.

Fuerte – je naopak zelené a má hladkou slupku. Tvarem se přibližuje spíš hrušce.

Jak poznat to dobré?

Velkým kamenem úrazu je zralost plodu. Jak poznat to ideální?

Většina lidí se řídí jen barvou, ale to je docela mýtus, už pro že oba druhy mají úplně jinou barvu.

Na dotyk musí avokádo být pružné a neklást příliš odpor. Pokud ho lehce zmáčknete, tak by mělo o několik milimetrů povolit. Pokud to ale takhle testovalo už hodně lidí ani tahle pomůcka nebude ideální.

Nejlepší variantou rozpoznání je důlek po stopce – pokud nejde zbytek stopky odloupnout a je tohle místo zelené je avokádo nezralé. Když bude místo nahnědlé bude už plod přezrálý.
U dobře vyzrálého kusu musí jít pozůstatek stopky poměrně dobře odloupnout a dužina pod ním má mít zelenožlutou či nažloutlou barvu.

Mrkněte klidně na tohle video:

Já nejraději kupuji nezralá a doma si je nechám dozrát.
Můj malý trik: Dozrání půjde rychleji v sáčku společně s citrusy nebo jablky.

8 tipů, jak si s avokádem poradit v kuchyni

Přestože je avokádo taková zdravá „ňamka“, lidí neví často: „Co s ním?“ Jak na to? Možností je celá řada.

  1. Rostlinné máslíčko – Zralé avokádo si můžete namazat na chleba místo másla. Ideální je přidat i špetku pepře a soli nebo
    Opečený chléb s grilovaným avokádem
  2. Zeleňoučké pomazánky – Můžete z něj udělat různé pomazánky, výborná je třeba kombinace s vejci.
    Avokádová pomazánka s vejci
  3. Parádní doplněk salátů – Skvěle se hodí do kombinace se směsí salátků.
    Co třeba tyhle salátky: salát s avokádem, teplý kuřecí salát s avokádem
  4. Skvělá náhrada majonézy – Plátky dejte do sendvičů místo dresinku nebo majonézy.
  5. Mexické guacamole – pro mě je nejtypičtějším využitím avokáda guacamole. Určitě s ním potěšíte mlsné jazýčky hostů. Receptík: guacamole
  6. Dip – zkuste připravit dip na namáčení kousků zeleniny. Děti takhle zeleninu určitě sezobou. Brčálový dip

Pozor pozor:
Avokádo stačí v polovině rozříznout, odstranit pecku a vydlabat dužninu lžičkou.

Pozor ale – avokádo na vzduchu rychle oxiduje, takže hned jak dužninu vydlabete pokapejte ji citronovou šťávou, aby nezhnědla.

Cena

Možná Vás odrazuje cena. Většinou se dá koupit za 25 – 30 Kč za kus (někdy i méně), což některým přijde možná hodně, ale 30 korun je v poměru s obsahem živin v plodu úplné nic.

Tak co zkusíte ho? Těším se na Vaše mlsací zkušenosti v komentářích pod článkem…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.