Víte, že… Konopí je i potravina

Semena konopí obsahují mnoho cenných látek pro naše tělo

Pod pojmem konopí si většina z nás představí drogu :-). Konopí je ale plodina s velmi širokým využitím.

Co třeba v potravinách?
Nechceme Vás určitě nabádat k nákupu semen s obsahem psychotropní látky  THC (tetrahydrocannabinol). Semena konopí setého, o kterých tu budu psát, jsou potravinářsky schválena. To znamená, že to jsou jen semena z rostlin, které THC téměř neobsahují (Pro zajímavost: jsou to semínka ze schválených a registrovaných odrůd s povoleným obsahem THC 0,02 %).

Troška teorie

Konopí seté pochází ze střední Asie, kde bylo kultivováno již před několika tisíci lety. V Česku je jeho pěstování zatím v začátcích, ale stává se tu stále využívanější.

Jedna z nejvýživnějších potravin planety

…díky mastným kyselinám

Konopí je jednou z nejvýživnější potravinu planety a to hlavně díky vysokému obsahu omega 3 a omega 6 mastných kyselin. Všechny tyto mastné kyseliny jsou důležité pro mnoho pochodů v našem těle. Jsou například významnou součástí buněčných membrán, pomáhají udržovat hormonální rovnováhu, zabraňují poškození pokožky a lámavosti vlasů.
Navíc konopné semínko obsahuje tyto mastné kyseliny v ideálním poměru vhodném právě pro lidský organismus.

… díky aminokyselinám

Semínko obsahuje i veškeré základní aminokyseliny v ideální kombinaci a vyniká jejich vysokým obsahem.

…díky poměru živin

Konopné semínko obsahuje přibližně 33 % bílkovin, 50 % tuků a 17 % sacharidů, právě proto je velice výživné.

… díky obsahu vitamínů

Má vysoký obsah vitamínů E, B1 a B2.

… díky minerálním látkám

Semínko je bohaté hlavně na hořčík, který je výborný proti svalovým křečím. Dále je dobrým zdrojem železa, fosforu, draslíku, vápníku a zinku, který pomáhá zlepšovat kvalitu nehtů a vlasů.

Jak ho zařadit do jídelníčku?

Gurmáni tvrdí, že loupaným konopným semínkům se vyrovná málokterá pochoutka. Má opravdu široké využití.
V obchodech můžeme najít hlavně semínka a to loupaná nebo neloupaná, která jsou výborným doplňkem snídaňových cereálii, kaší nebo třeba jogurtu.
Rozmixováním semínka s vodou vytvoříme lahodné konopné mléko, kterým můžeme klidně nahradit to živočišné.
V obchodech se zdravou výživou můžete najít i konopnou mouku, která vyniká příjemnou oříškovou chutí.

Olej z konopných semínek je ideální pro osoby trpící atopickým ekzémem. Nejen ti ho mohou používat vnitřně i zevně. Je vhodný i pro citlivou pokožku. Tu chrání před vysoušením a zmírňuje obtíže spojené s atopickým ekzémem.
V kuchyni je olej vhodný především pro přípravu zeleninových salátů. Kde oceníme kromě jeho pozitivního vlivu na zdraví i jeho jemnou oříškovou chuť a vůni.
U konopného oleje platí, že čím zelenější má barvu, tím vyšší je obsah chlorofylu, který pomáhá prokysličovat organismus, urychluje hojení a růst tkání a má velmi příznivé účinky na trávící soustavu.

Malá vychytávka na mejdan: Semínka před alkoholem

Jestliže se chystáte dát si pár skleniček alkoholu, tak byste rozhodně neměli zapomenut sníst několik hodin předem hrstku konopných semínek. Obsah tuku totiž zpomalí vstřebávání alkoholu v krvi a vitamín B pomůže organismu se s alkoholem lépe vyrovnat.

Ráda uslyším o Vašich konopných receptech :).
Těším se na ně v komentářích

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.