Čokoládový dort

Čokoládový dort s čokoládovou polevou

Oslavenec u tohohle dortu nemohl uvěřit, že je „zdravý“.
Pokud máte v rodině milovníky čokolády, je to vsázka na jistotu.

Co si připravit (na klasickou dortovou formu)?

  • 180 g hladké celozrnné špaldové mouky
  • 150 ml(nebo g) mléka nebo rostlinného nápoje
  • 30g kakaa
  • 150 ml(nebo g) řepkového oleje
  • 40g datlového sirupu
  • 100 g cukru (já dávala třtinový)
  • 3 vejce
  • 5 g prášku do pečiva bez fosfátů

Krém:

  • 2 tvarohy ve vaniččce (já používám polotučný)
  • ½ hořké čokolády (50g)
  • Jablečné pyré nebo marmeláda na promazání

Poleva:

  • 100 g hořké čokolády + máslo na zředění

Ozdoba:

  • Ovoce a oříšky (klidně může být i čerstvé ovoce)

Jak na to?

  1. V míse ušleháme vejce, cukr a datlový sirup do pěny (barva zesvětlá).
  2. Postupně přidáme mléko, olej a vše prošleháme.
  3. Nakonec přimícháme mouku s práškem do pečiva a kakao a promícháme.
  4. Nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy a dáme péct do předehřáté trouby na 180 stupňů na 30-40 minut (zkusíme špejlí).
  5. Korpus dáme vychladnout.
  6. Rozpustíme všechnu čokoládu s máslem na vodní lázni. Část použijeme do náplně, část nahoru.
  7. Vychladnutý korpus prořízneme a namažeme jablečným pyré nebo marmeládou.
  8. Krém připravíme tak že tvarohy smícháme s rozpuštěnou čokoládou (budou se tam tvořit kousky čokolády, bude to jakoby stracciatella).
  9. Pomažeme jím dort (já obmazala i po stranách).
  10. Přiklopíme druhou polovinou korpusu.
  11. Nahoru vylijeme čokoládu, rozetřeme a necháme případně stékat po krajích.
  12. Dozdobíme lyofilizovaným ovocem a ořechy nebo klidně čerstvým ovocem.
A dáme vychladit…

Čokoládový dort s čokoládovou polevou