Proč namáčet ořechy?

Aby z ořechů získalo náše tělo co nejvíce cenných látek, je dobré je před snědením namočit.
Proč a jak?
To se dočtete v dnešním článku…

5 důvodů, proč namáčet ořechy a semínka

1. Lepší stravitelnost

Pro mnohé z nás jsou ořechy hůř stravitelné, což se může projevovat nadýmáním nebo těžkostí. Syrové ořechy, semena i zrna totiž přirozeně obsahují tzv. enzymové inhibitory, které je během růstu chrání a brání předčasnému klíčení, dokud nenastanou ideální podmínky. Při snědení ořechů zároveň blokují naše trávicí enzymy, což vede k obtížné stravitelnosti.

V plodech také najdeme kyselinu fytovou, která se váže na minerální látky jako je železo, vápník, měď nebo hořčík a znesnadňuje jejich vstřebávání v těle.

Samotné namáčení startuje proces klíčení, a tím pádem tyto látky neutralizuje.

2. Snadnější vstřebávání živin

Namočení také zvyšuje využitelnost živin a zdraví prospěšných látek jako jsou minerální látky, vitamíny nebo enzymy.

3. Křehčí, jemnější struktura

Namáčení změkčuje potraviny a usnadňuje i jejich další mixování a krájení – díky tomu můžeme nejen prodloužit životnost svého mixéru, ale také se těšit na krásně krémovou konzistenci.

4. Výraznější chuť

Zvýrazní se také jejich chuť a potlačí případná hořkost.

5. Vyplavení případných toxických látek

Voda dokáže zbavit jádra i hluboce usazených nečistot, prachu nebo počátečních zárodků plísní.

Jak je namáčet?

  • Každý ořech má jinou dobu, po kterou se aktivuje. Většinu druhů můžete nechat namočenou přes noc a mít pak čerstvé ořechy pěkně ke snídani.
  • K namáčení se používá teplá voda, která neutralizuje obsažené látky.
  • Do vody je dobré přisypat ještě trošku soli (na 250 ml vody cca 1/2 lžičky soli) – ta pomůže aktivovat enzymy, které zlepšují stravitelnost.
  • Sůl ve vodě nejdříve dobře rozpusťte a až pak přidejte ořechy. Ty musí být všechny ponořené.
  • Sáhneme po skleněné nebo keramické nádobě, v žádném případě ne kovové.
  • Nádobu nezakrývejte a nechte je v ní máčet při pokojové teplotě, nízká teplota by bránila v procesu probouzení.
  • Vodu v průběhu můžete několikrát vyměnit, ale není to podmínka.
  • Na 1 díl ořechů je optimální použít 2 díly vody.
  • Máčejte jen přírodní ořechy, u pražených se efekt nedostaví.
  • Slupka ořechů není rozhodující, namáčet můžeme plody s ní i bez.
  • Mezi ořechy, kterým máčení nesvědčí patří para ořechy, makadamové ořechy nebo třeba pinie.

Jak dlouho namáčet jednotlivé druhy ořechů?

Princip je jednoduchý – čím tvrdší ořech nebo semínko, tím déle si musí ve vodě pobýt. Roli samozřejmě hraje i velikost.

  • kešu: 2–4 hodiny
  • lískové ořechy: 8–12 hodin
  • mandle: 8–12 hodin
  • pekanové ořechy: 6 hodin
  • vlašské ořechy: 4 hodiny
  • dýňová semínka: 8 hodin
  • sezamová semínka: 8 hodin
  • slunečnicová semínka: 2 hodiny

Jak chutnají namočené ořechy?

Nebojte, chuť se jím tímto procesem může jedině zlepšit. Budou totiž chutnat jako čerstvě vyloupané a budou také měkčí a krémovější.

Zrádné množství

Odvažte si 20 až 50 gramů, větší z uvedeného množství je ideální dopolední svačina, když si k nim přidáte několik kousků zeleniny.

Co s namáčenými ořechy dál podniknout?

Plody lze okamžitě jíst a používat v receptech, což je vůbec nejlepší možnost, a proto je ideální namočit vždy jen takové množství, které využijete. Aktivované ořechy můžeme také uchovávat ve vzduchotěsné nádobě v lednici po dobu 3 dní nebo je usušit pro pozdější použití.

A co když nestihnete všechny zpracovat? Usušte je

Namočené ořechy můžete znovu usušit. Sušení nesmí znehodnotit živiny, a proto musí být opravdu šetrné.

  • Rozprostřete je na plech a nechte je přirozeně uschnout.
  • Nebo je vložte na chvíli do trouby na nejnižší teplotu.
  • Nebo nechte práci na sušičce (12–24 hodin při teplotě do 42 °C).

Ořechy necháme dokonale vyschnout a vychladnout, abychom předešli tvorbě plísní, a teprve pak je uzavřeme ve vzduchotěsné nádobě.

Tak jdete namáčet?