Aby z ořechů získalo náše tělo co nejvíce cenných látek, je dobré je před snědením namočit.
Proč a jak?
To se dočtete v dnešním článku…
5 důvodů, proč namáčet ořechy a semínka
1. Lepší stravitelnost
Pro mnohé z nás jsou ořechy hůř stravitelné, což se může projevovat nadýmáním nebo těžkostí. Syrové ořechy, semena i zrna totiž přirozeně obsahují tzv. enzymové inhibitory, které je během růstu chrání a brání předčasnému klíčení, dokud nenastanou ideální podmínky. Při snědení ořechů zároveň blokují naše trávicí enzymy, což vede k obtížné stravitelnosti.
V plodech také najdeme kyselinu fytovou, která se váže na minerální látky jako je železo, vápník, měď nebo hořčík a znesnadňuje jejich vstřebávání v těle.
Samotné namáčení startuje proces klíčení, a tím pádem tyto látky neutralizuje.
2. Snadnější vstřebávání živin
Namočení také zvyšuje využitelnost živin a zdraví prospěšných látek jako jsou minerální látky, vitamíny nebo enzymy.
3. Křehčí, jemnější struktura
Namáčení změkčuje potraviny a usnadňuje i jejich další mixování a krájení – díky tomu můžeme nejen prodloužit životnost svého mixéru, ale také se těšit na krásně krémovou konzistenci.
4. Výraznější chuť
Zvýrazní se také jejich chuť a potlačí případná hořkost.
5. Vyplavení případných toxických látek
Voda dokáže zbavit jádra i hluboce usazených nečistot, prachu nebo počátečních zárodků plísní.
Jak je namáčet?
- Každý ořech má jinou dobu, po kterou se aktivuje. Většinu druhů můžete nechat namočenou přes noc a mít pak čerstvé ořechy pěkně ke snídani.
- K namáčení se používá teplá voda, která neutralizuje obsažené látky.
- Do vody je dobré přisypat ještě trošku soli (na 250 ml vody cca 1/2 lžičky soli) – ta pomůže aktivovat enzymy, které zlepšují stravitelnost.
- Sůl ve vodě nejdříve dobře rozpusťte a až pak přidejte ořechy. Ty musí být všechny ponořené.
- Sáhneme po skleněné nebo keramické nádobě, v žádném případě ne kovové.
- Nádobu nezakrývejte a nechte je v ní máčet při pokojové teplotě, nízká teplota by bránila v procesu probouzení.
- Vodu v průběhu můžete několikrát vyměnit, ale není to podmínka.
- Na 1 díl ořechů je optimální použít 2 díly vody.
- Máčejte jen přírodní ořechy, u pražených se efekt nedostaví.
- Slupka ořechů není rozhodující, namáčet můžeme plody s ní i bez.
- Mezi ořechy, kterým máčení nesvědčí patří para ořechy, makadamové ořechy nebo třeba pinie.
Jak dlouho namáčet jednotlivé druhy ořechů?
Princip je jednoduchý – čím tvrdší ořech nebo semínko, tím déle si musí ve vodě pobýt. Roli samozřejmě hraje i velikost.
- kešu: 2–4 hodiny
- lískové ořechy: 8–12 hodin
- mandle: 8–12 hodin
- pekanové ořechy: 6 hodin
- vlašské ořechy: 4 hodiny
- dýňová semínka: 8 hodin
- sezamová semínka: 8 hodin
- slunečnicová semínka: 2 hodiny
Jak chutnají namočené ořechy?
Nebojte, chuť se jím tímto procesem může jedině zlepšit. Budou totiž chutnat jako čerstvě vyloupané a budou také měkčí a krémovější.
Zrádné množství
Odvažte si 20 až 50 gramů, větší z uvedeného množství je ideální dopolední svačina, když si k nim přidáte několik kousků zeleniny.
Co s namáčenými ořechy dál podniknout?
Plody lze okamžitě jíst a používat v receptech, což je vůbec nejlepší možnost, a proto je ideální namočit vždy jen takové množství, které využijete. Aktivované ořechy můžeme také uchovávat ve vzduchotěsné nádobě v lednici po dobu 3 dní nebo je usušit pro pozdější použití.
A co když nestihnete všechny zpracovat? Usušte je
Namočené ořechy můžete znovu usušit. Sušení nesmí znehodnotit živiny, a proto musí být opravdu šetrné.
- Rozprostřete je na plech a nechte je přirozeně uschnout.
- Nebo je vložte na chvíli do trouby na nejnižší teplotu.
- Nebo nechte práci na sušičce (12–24 hodin při teplotě do 42 °C).
Ořechy necháme dokonale vyschnout a vychladnout, abychom předešli tvorbě plísní, a teprve pak je uzavřeme ve vzduchotěsné nádobě.