Květáková rýže s žampiony neboli „květákoto“ (vegan, bez lepku)

Dnes je na řadě rychlé lehké jídlo nebo příloha z květákukvětáková rýže.
Je to fajn alternativa, která má málo sacharidů a zařadíte také tak více zeleniny do jídelníčku. 

Co si připravit? 

  • cca 400 g květáku (cca 1/2 květáku)
  • 250 g žampionů nebo jiných hub
  • 15 g másla
  • 10 g řepkového oleje
  • 1 šalotka
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 čajové lžičky mletého kmínu
  • 1 dcl suchého bílého vína (nemusí být)
  • sůl
  • pepř
  • může být: špetka nastrouhané citrónové kůry
  • může být: 2 snítky čerstvého tymiánu

Jak na to?

  1. Květák rozebereme na růžičky a ty pak v elektrickém sekáčku rozmělníme na zrníčka velikosti rýže. Kromě sekáčku můžete použít i obyčejný nůž nebo hrubé struhadlo. (Ponorný nebo klasický stolní mixér v tomto případě nepoužívejte. Místo zrnek by vznikla kaše.)
  2. Polovinu hub nakrájíme na silnější plátky, druhou polovinu na kostičky.
  3. V co největší pánvi rozehřejeme máslo a polovinu oleje.
  4.  Nejprve opečeme dozlatova plátky jemně osolených hub. Zacházejte s nimi opatrně – nemíchejte jimi, opečte je z jedné strany, otočte a opečte i z druhé.
  5. Opečené houby vyjmeme a dejte zatím stranou.
  6. Do pánve přidáme zbytek oleje a orestujeme v něm nadrobno nakrájenou šalotku.
  7. Až začne růžovět, vmícháme rozdrcený česnek a necháme krátce rozvonět.
  8. Přisypeme houby nakrájené na kostičky, osolíme a za častého promíchání vyvaříme tekutinu, kterou pustí.
  9. Houby ochutíme nastrouhanou citrónovou kůrou, mletým kmínem, tymiánem a pepřem.
  10. Přilijeme bílé víno (případně ho nahraďte pár kapkami vinného octa) a za stálého míchání ho vyvaříme.
  11. Do pánve nasypeme rozdrcený květák a osolíme.
  12. Snížíme teplotu plotýnky na přibližně třetinový výkon a za občasného promíchání necháme zrnka květáku změknout.
  13. Krátce povaříme do požadované hustoty. Ochutíme podle potřeby.
  14. Hotové „květákoto“ doplníme na talíři opečenými plátky hub.

TIP:
„Květákoto“ můžete podávat jako přílohu k masu – v tom případě můžete kostky masa orestovat přímo v základu spolu s houbami. Dodáte tak bílkoviny, které více zasytí.
„Květákoto“ můžete doplnit nastrouhaným parmezánem.

Vyzkoušíte tuhle netradiční přílohu také?