Dnes je na řadě rychlé lehké jídlo nebo příloha z květáku – květáková rýže.
Je to fajn alternativa, která má málo sacharidů a zařadíte také tak více zeleniny do jídelníčku.
Co si připravit?
- cca 400 g květáku (cca 1/2 květáku)
- 250 g žampionů nebo jiných hub
- 15 g másla
- 10 g řepkového oleje
- 1 šalotka
- 1 stroužek česneku
- 1/2 čajové lžičky mletého kmínu
- 1 dcl suchého bílého vína (nemusí být)
- sůl
- pepř
- může být: špetka nastrouhané citrónové kůry
- může být: 2 snítky čerstvého tymiánu
Jak na to?
- Květák rozebereme na růžičky a ty pak v elektrickém sekáčku rozmělníme na zrníčka velikosti rýže. Kromě sekáčku můžete použít i obyčejný nůž nebo hrubé struhadlo. (Ponorný nebo klasický stolní mixér v tomto případě nepoužívejte. Místo zrnek by vznikla kaše.)
- Polovinu hub nakrájíme na silnější plátky, druhou polovinu na kostičky.
- V co největší pánvi rozehřejeme máslo a polovinu oleje.
- Nejprve opečeme dozlatova plátky jemně osolených hub. Zacházejte s nimi opatrně – nemíchejte jimi, opečte je z jedné strany, otočte a opečte i z druhé.
- Opečené houby vyjmeme a dejte zatím stranou.
- Do pánve přidáme zbytek oleje a orestujeme v něm nadrobno nakrájenou šalotku.
- Až začne růžovět, vmícháme rozdrcený česnek a necháme krátce rozvonět.
- Přisypeme houby nakrájené na kostičky, osolíme a za častého promíchání vyvaříme tekutinu, kterou pustí.
- Houby ochutíme nastrouhanou citrónovou kůrou, mletým kmínem, tymiánem a pepřem.
- Přilijeme bílé víno (případně ho nahraďte pár kapkami vinného octa) a za stálého míchání ho vyvaříme.
- Do pánve nasypeme rozdrcený květák a osolíme.
- Snížíme teplotu plotýnky na přibližně třetinový výkon a za občasného promíchání necháme zrnka květáku změknout.
- Krátce povaříme do požadované hustoty. Ochutíme podle potřeby.
- Hotové „květákoto“ doplníme na talíři opečenými plátky hub.
TIP:
„Květákoto“ můžete podávat jako přílohu k masu – v tom případě můžete kostky masa orestovat přímo v základu spolu s houbami. Dodáte tak bílkoviny, které více zasytí.
„Květákoto“ můžete doplnit nastrouhaným parmezánem.