Letos jsem zvolila na dětskou oslavu tenhle vláčný čokoládový dort.
Korpus je jako obláček a krém trošku připomíná čokoládový pribiňáček :).
Pro milovníky čokolády je to ten pravý…
Co si připravit?
Korpus:
- 4 vejce od šťastných slepiček
- špetka soli
- 90 g třtinového cukru
- dřeně z 1/2 vanilkového lusku
- 100 g 70% čokolády
- 100 g másla
- 100 ml mléka
- 100 g špaldové hladké mouky
- 1/2 prášku do pečiva (bez fosfátů)
Krém:
- 750 g tvarohu (já měla polotučný, který jsem nechala vykapat cca 2 hodiny na cedníku, aby byl krém hustší).
- 200 g hořké čokolády
Dozdobení:
- borůvky
- marmeláda – může být, ale nemusí
Jak na to?
- Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a necháme ji lehce vychladnout.
- Oddělíme bílky a žloutky.
- Bílky dáme do vyšší nádoby se špetkou soli a vyšleháme tuhý sníh.
- Předehřejeme troubu na 180 st..
- Žloutky necháme v míse, do které přidáme třtinový cukr a dřeň z vanilkového lusku.
- Vyšleháme a přidáme povolené máslo.
- Znovu prošleháme a postupně přiléváme rozpuštěnou čokoládu.
- Přilijeme mléko, které zašleháme a pomalu přisypáváme mouku s kypřícím práškem.
- Nakonec vmícháme opatrně bílkový sníh.
- Těsto přesuneme opatrně do formy vyložené pečicím papírem. Uhladíme ho a dáme péct na cca 45 minut na 180 st.C.
- Korpus po vytažení z trouby necháme úplně vychladnout. Můžeme ho prokrojit a namazat marmeládou, ale nemusí to být, korpus je hezky vláčný i tak.
- Připravíme krém: rozpustíme čokoládu, kterou necháme lehce vychladnout a přimícháme k ní tvarohy. Nožem rozetřeme na korpus a ozdobíme ovocem.
TIP:
Borůvky můžete klidně dát i mezi korpus a krém.
Krém jsem nijak nesladila, stačilo ovoce, kdyby přece jen nestačilo, můžete dosladit.