Domácí arašídové máslo

Domácí výroba arašídového másla.

Oříšková másla jsou teď hit, tak co si zkusit připravit to své sami doma? Vybrala jsem to nejběžnější… arašídové.

Tahle pochoutka obsahuje celou řadu výživných látek – je bohatým zdrojem bílkovin (pokud to nepřeženete s pražením), kvalitních olejů a minerálních látek.
Správné arašídové máslo je vyrobeno jen z arašídů a špetky soli, přesně jako v tomto receptu.

Co si připravit?

  • 500 g arašídů natural (můžete si vyloupat nebo koupit už loupané)
  • špetka soli

Jak na to?

  1. Arašídy opražíme na pánvičce, aby trošku zhnědly (jde to úplně nasucho).
  2. Mixujeme ve výkonném mixéru cca 15 minut. Střídáme při tom rychlý, pomalý výkon a pauzy, abychom mixér nepřehráli a máslo se nám krásně vytvořilo.
  3. Během mixování několikrát setřeme ze stěn stěrkou.
  4. Nebojte se a nic dalšího nepředávejte – nejprve vznikne sypká hmota, ale po dalším mixování vznikne tekutá konzistence.
  5. Poté už jen přemístíme do nějaké skleničky…a je hotovo.
  6. Ideální je skladování v ledničce, ale mělo by stačit i na temném místě v chladu. (V ledničce má máslíčko tužší konzistenci.)

Co s ním? 

Tohle máslo se skvěle hodí do kaší, při pečení sušenek nebo jen tak na chléb. Používá se také v asijské kuchyni a přidává se do nejrůznějších dezertů. Výborně se kombinuje s banány nebo kakaem.

Porovnání s kupovanými

ceny z eshopu Grizly:

500 g arašídů stojí 79 Kč.
500 g hotového kupovaného arašídového másla 149 Kč.

Tak hurá na výrobu…

Domácí výroba arašídového másla.