Oříšková másla jsou teď hit, tak co si zkusit připravit to své sami doma? Vybrala jsem to nejběžnější… arašídové.
Tahle pochoutka obsahuje celou řadu výživných látek – je bohatým zdrojem bílkovin (pokud to nepřeženete s pražením), kvalitních olejů a minerálních látek.
Správné arašídové máslo je vyrobeno jen z arašídů a špetky soli, přesně jako v tomto receptu.
Co si připravit?
- 500 g arašídů natural (můžete si vyloupat nebo koupit už loupané)
- špetka soli
Jak na to?
- Arašídy opražíme na pánvičce, aby trošku zhnědly (jde to úplně nasucho).
- Mixujeme ve výkonném mixéru cca 15 minut. Střídáme při tom rychlý, pomalý výkon a pauzy, abychom mixér nepřehráli a máslo se nám krásně vytvořilo.
- Během mixování několikrát setřeme ze stěn stěrkou.
- Nebojte se a nic dalšího nepředávejte – nejprve vznikne sypká hmota, ale po dalším mixování vznikne tekutá konzistence.
- Poté už jen přemístíme do nějaké skleničky…a je hotovo.
- Ideální je skladování v ledničce, ale mělo by stačit i na temném místě v chladu. (V ledničce má máslíčko tužší konzistenci.)
Co s ním?
Tohle máslo se skvěle hodí do kaší, při pečení sušenek nebo jen tak na chléb. Používá se také v asijské kuchyni a přidává se do nejrůznějších dezertů. Výborně se kombinuje s banány nebo kakaem.
Porovnání s kupovanými
ceny z eshopu Grizly:
500 g arašídů stojí 79 Kč.
500 g hotového kupovaného arašídového másla 149 Kč.