Chcete tip na netradiční občerstvení pro návštěvu nebo je tak na slanou svačinu?
Tohle spojení řepy a sýra je lahoda.
Suroviny na 1 formu:
Na těsto:
- 250 g hladké špaldové mouky
- 120 g studeného másla
- špetku soli
- 50 – 100 ml vody (nebo dle potřeby)
- 1 žloutek
- 1 lžičku sody
Na náplň:
- 4 menší červené řepy – upečené v troubě v alobalu nebo uvařené (nebo už uvařené vakuově zabalené 500 g, koupíte např. v Lidlu)
- 100 g balkánského sýra (případně kozího sýra)
- 100 g zakysané smetany (nebo i víc, dle chuti)
- sůl
- může být: čerstvě mletý pepř
Jak na to?
- Nejprve si připravíme těsto. Všechny suroviny smícháme a vypracujeme hladké těsto. Zpočátku se těsto bude lepit, dostatečně vypracované těsto už lepit nebude. Vodu přidáváme dle potřeby postupně.
- Vypracované těsto dáme na hodinu (nebo víc) odležet do lednice zabalené.
- Mezitím co bude těsto odpočívat, připravíme si náplň. Řepu oloupeme a nastrouháme, klidně nahrubo.
- Řepu smícháme se zakysanou smetanou a dle chuti osolíme a opepříme.
- Troubu předehřejeme na 190°C.
- Odpočaté těsto natlačíme do máslem vymazané koláčové formy, i do okrajů. Propícháme povrch vidličkou.
- Naplníme připravenou náplní a na tu dáme plátky nebo kousky sýra.
- Pečeme 20 – 30 minut.
PS: Já ozdobila mladými kopřivami.