Quiche s červenou řepou a balkánským sýrem

Chcete tip na netradiční občerstvení pro návštěvu nebo je tak na slanou svačinu?
Tohle spojení řepy a sýra je lahoda.

Suroviny na 1 formu:

Na těsto:

  • 250 g hladké špaldové mouky
  • 120 g studeného másla
  • špetku soli
  • 50 – 100 ml vody (nebo dle potřeby)
  • 1 žloutek
  • 1 lžičku sody

Na náplň:

  • 4 menší červené řepy – upečené v troubě v alobalu nebo uvařené (nebo už uvařené vakuově zabalené 500 g, koupíte např. v Lidlu)
  • 100 g balkánského sýra (případně kozího sýra)
  • 100 g zakysané smetany (nebo i víc, dle chuti)
  • sůl
  • může být: čerstvě mletý pepř

Jak na to?

  1. Nejprve si připravíme těsto. Všechny suroviny smícháme a vypracujeme hladké těsto. Zpočátku se těsto bude lepit, dostatečně vypracované těsto už lepit nebude. Vodu přidáváme dle potřeby postupně.
  2. Vypracované těsto dáme na hodinu (nebo víc) odležet do lednice zabalené.
  3. Mezitím co bude těsto odpočívat, připravíme si náplň. Řepu oloupeme a nastrouháme, klidně nahrubo.
  4. Řepu smícháme se zakysanou smetanou a dle chuti osolíme a opepříme.
  5. Troubu předehřejeme na 190°C.
  6. Odpočaté těsto natlačíme do máslem vymazané koláčové formy, i do okrajů. Propícháme povrch vidličkou.
  7. Naplníme připravenou náplní a na tu dáme plátky nebo kousky sýra.
  8. Pečeme 20 – 30 minut.

PS: Já ozdobila mladými kopřivami.

Pochlubíte se taky svými slanými koláčky?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.