Restaurant Day (zkráceně RD) je celosvětová akce pro milovníky jídla, která vznikla poprvé v roce 2011 v Helsinkách a od té doby se šíří světem. Je to den určený kulinářským nadšencům a to nejen těm, co rádi vaří, ale také těm co rádi jedí.
V rámci tohoto dne si může každý vyzkoušet být majitelem své restaurace, bistra nebo kavárny. Může si otevřít svůj stánek se vším, co uvaří nebo upeče. Je to i den milých „sousedských“ setkání a povídání u dobrého jídla.
U nás v Hradci RD rozjela Lenka Rejtharová v únoru 2016. A mám pocit, že je hodně úspěšný a rozrůstá se a to i díky tomu, že je velmi milá usměvavá a nápomocná každému účastníkovi, což dělá z účasti velkou pohodu a radost.
Jaký je Restaurant Day na vlastní kůži?
O mé účasti na RD jsem uvažovala už od prvního RD, na kterém jsem byla … byl to i první, který se v Hradci uskutečnil. Pořád jsem ale pochybovala jestli to zvládnu a bude to dost dobré 🙂 .
Na druhý RD jsem vyrazila v říjnu 2016 a překvapilo mě, že asi hodinu po otevření už skoro všichni vyprodali a balili. Takže jsem si, řekla, že jdu do toho a na příštím už budu i se svým stánkem VAŘME JINAK.
Takže jsem už od října snila, jaký stánek bude, co uvařím a upeču…ale běžné povinnosti mě pohltili a já nezačala s praktickým řešením zrovna brzy :-). Měla jsem v hlavě spoustu ale: co když bude zima, co když bude moc teplo, co když se mi všechno rozteče teplem a tak. Nakonec jsem se do toho ale zakousla a všechno začala promýšlet. Vysnila jsme si podávání na papírových táccích a recepty na zdravější verze sladkých i slaných dobrot jako jsou donuty a cheesecaky. Vysnila jsem si třeba i dřevěný etažér (několikapatrový podnos), který mi nakonec vyrobil můj hodný dědeček. Dalším nápadem byly vlaječky Vařme jinak použité na spojení sendvičů (které byly mimochodem velký hit) a spoustu dalšího.
A v sobotu to nastalo – DEN PŘÍPRAV. Naštěstí se mě připojili dva moc šikovní pomocníci moje švagrová Domča a kamarád Martin. Už když jsem Domče posílala menu, napsala mi: „Ty brdo, to doufam, ze jsi zacala varit a pect uz pred tydnem. To zvladnes vsechno do nedele? smekam!!!!! Asi bude pomoc vic nez potreba „ A opravdu byla 😉 .
První kváskové těsto už kynulo od pátku na okně. V 9 hodin jsme rozjeli troubu a do 21 hodin se nezastavila :). Rozdělili jsme se na sladký (Domča a Martin) a slaný (já) tým. A mohlo se začít s cheesecaky, donuty a pečivem na sendviče. Já zadělávala další a další těsto na pečivo, protože jak jinak u mě, nemohl být přece jeden druh pečiva a kupované to vůůůbec ne.
V 22 hodin jsem zavelela konec, co se nestihlo už se nestihne. Vyspat se a budíček v 6.30 ráno.
A v neděli v 11 hodin to vypuklo – 1. vařmejinačí stánek se zdravými dobrotami otevřel.
Jaká byla naše nabídka?
- sendvič Waldorf – se šunkou a celerovou pomazánkou
- celozrnná bulka s řepou a balkánským sýrem
- kvásková bulka s tofu, žampióny a špenátem
- sezamová bulka s vaječnou pomazánkou a mrkví
- bulka s modrým sýrem a hruškami
- cheesecake s jablky a celozrnnou drobenkou
- cheesecake se zakysanou smetanou a ovocem
- cheesecake s karamelem
- donut Bounty s kokosem a čokoládou
- donut Ovocňák s ovocnou polevou
Sendviče šly neuvěřitelně „na dračku“ a my v 12.30 už neměli ani drobek…nevadí … přešli jsme na sladké.
Všechno jsme vyprodali a já byla opravdu šťastná z toho jak celý den dopadl.
Restaurant Day je prostě výborná zkušenost…a určitě nebyl můj poslední.
Děkuju moc všem co k nám přišli ochutnat menu VAŘME JINAK.
A mému super týmu, bez kterého bych to nedala.
Tak příště určitě znova AHOJ NA RESTAURANT DAY HRADEC KRÁLOVÉ…