Oslavenec u tohohle dortu nemohl uvěřit, že je „zdravý“.
Pokud máte v rodině milovníky čokolády, je to vsázka na jistotu.
Co si připravit (na klasickou dortovou formu)?
- 180 g hladké celozrnné špaldové mouky
- 150 ml(nebo g) mléka nebo rostlinného nápoje
- 30g kakaa
- 150 ml(nebo g) řepkového oleje
- 40g datlového sirupu
- 100 g cukru (já dávala třtinový)
- 3 vejce
- 5 g prášku do pečiva bez fosfátů
Krém:
- 2 tvarohy ve vaniččce (já používám polotučný)
- ½ hořké čokolády (50g)
- Jablečné pyré nebo marmeláda na promazání
Poleva:
- 100 g hořké čokolády + máslo na zředění
Ozdoba:
- Ovoce a oříšky (klidně může být i čerstvé ovoce)
Jak na to?
- V míse ušleháme vejce, cukr a datlový sirup do pěny (barva zesvětlá).
- Postupně přidáme mléko, olej a vše prošleháme.
- Nakonec přimícháme mouku s práškem do pečiva a kakao a promícháme.
- Nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy a dáme péct do předehřáté trouby na 180 stupňů na 30-40 minut (zkusíme špejlí).
- Korpus dáme vychladnout.
- Rozpustíme všechnu čokoládu s máslem na vodní lázni. Část použijeme do náplně, část nahoru.
- Vychladnutý korpus prořízneme a namažeme jablečným pyré nebo marmeládou.
- Krém připravíme tak že tvarohy smícháme s rozpuštěnou čokoládou (budou se tam tvořit kousky čokolády, bude to jakoby stracciatella).
- Pomažeme jím dort (já obmazala i po stranách).
- Přiklopíme druhou polovinou korpusu.
- Nahoru vylijeme čokoládu, rozetřeme a necháme případně stékat po krajích.
- Dozdobíme lyofilizovaným ovocem a ořechy nebo klidně čerstvým ovocem.