Nacházíte tady často v receptu kouzelnou ingredienci proteinový prášek?
Pokud ho nemáte nebo si ho nechcete kupovat, určitě mrkněte na tento článek. Není to taková věda…
Proč se používá?
Já osobně ho taky nahrazuji. Rozumím ale tomu, že někdo ho tam přidat chce. A proč vlastně?
- Většinou se přidává pro zvýšení podílu bílkovin (kterých bývá většinou v jídelníčku nedostatek), a tím pádem i vyšší sytící schopnosti (dostanete za delší dobu hlad).
- Nahrazení sladidla – proteinovým práškem můžete recept ochutit.
Spousta proteinů je doslazovaná umělými sladidly (tak pro ty nejsem určitě), ale jsou na trhu i doslazované stévií. - Dalším důvodem je změna pečících schopností. Pozor, ale někdy recepty s ním pečené mají větší náchylnost k tomu, že jsou tvrdé nebo suché.
Čím tedy nahradit?
- Můžete přidat víc mouky nebo ovesných vloček + sladidlo a případně i dochutit (skořicí, vanilkou, čokoládou atd.).
Nejjednodušší použitým sladidlem je suché sladidlo. Tím myslím třeba třtinový nebo kokosový cukr, erytritol, xylitol…
Pokud použijete nějaký sirup nebo med, přidejte ještě část mletých vloček nebo mouky.
20 g proteinu nahradíte 5 – 10 g mouky (podle druhu). - Podle druhu receptu můžete také proteinový prášek nahradit mletými oříšky nebo kokosem…
- Pokud použijete pudinkový prášek, teoreticky zastoupíte tu konzistenci, ne ale výživové vlastnosti (bílkoviny).
- Pokud byste pátrali, je možné ho nahradit ještě vanilkovou Hraškou, která je konzistencí podobná, a dokonce obsahuje i bílkoviny, ale rozhodně ne v takovém množství, a zároveň obsahuje daleko více sacharidů než protein, takže to je slepá ulička a nedoporučuji Vám to.