Křupavá granola bez přidaného cukru a tuku

Vyrobit si domácí granolu (= zapékané müsli) není vůbec žádná věda, je to opravdu rychlovka a tahle je navíc bez přidaného cukru a tuku, což je mezi těmi kupovanými vzácnost. Navíc v ní najdete jen zdravé suroviny a žádná „éčka“.
Běžně se granola zapéká s medem, v tomhle receptu je nahrazený jablečným pyré.

Zapékané müsli je fajn variantou pro rychlou snídani. Je možné ho mít připravené předem a ráno už jen přidat jogurt případně ovoce a za pár minut můžete běžet.

Co si připravit?

  • 2 hrnky ovesných vloček (lépe těch jemných)
  • 1/2 hrnku oříšků (mandle, pekanové, kešu, lískové, vlašské,…) 
  • 50g brusinek (nebo rozinek)
  • 4 polévkových lžic jablečného pyré (ideálně bez přidaného cukru)
  • jiné sušené ovoce nebo kousky tmavé čokolády (volitelné)
  • 1 lžička skořice 

Jak na to?

  1. Oříšky nasekáme na menší kousky, aby se lépe slepily do hrudek s ostatními surovinami.
  2. V míse spolu smícháme všechny suroviny dohromady.
  3. Potom hmotu vysypeme na plech vyložený pečícím papírem nebo pečící podložkou. Čím tenčeji ji navrstvíte, tím křupavější bude.
  4. Granolu dáme péct na 160 stupňů na 25-35 minut dozlatova. Několikrát během pečení ji promícháme a hlídáme, aby se nespálila.
  5. Pokud po 35 minutách není granola stále dost křupavá, nechte ji zapéct ještě 5 minut na 180 stupňů.
  6. Nechte zchladnout – tím se stane křupavá. 
A můžete snídat…
Pochlubíte se výtvorem podle Vaší chuti?

TIP: Vždy je uchovávejte v zavřené nádobě, aby byla pořád křupavá.