Další netradiční bezmasý recept je tu.
Polenta z něj navíc dělá i recept bezlepkový. Tato netradiční příloha je v podstatě kaše připravená z kukuřičné krupice. Její příprava má pár nástrah, kterých Vás ráda ušetřím.
Pár nástrah přípravy polety aneb neposlouchejte vždy výrobce:
Údaje na obalu instantní polenty obvykle říkají, že bude hotová za 1-2 minuty. Jenomže po tak krátké době, bez ohledu na údaj výrobce, není ještě úplně hotová a dokáže absorbovat ještě hodně další tekutiny. Dokonce další tekutinu potřebuje, aby zůstala v podobě kaše.
Další častou chybou je podhodnocení množství vody. Polenta za dvě minuty vsákne sotva polovinu toho, co za pět až deset minut, ztuhne a připraví Vás o chuťový zážitek. A to Vás většinou odradí od opakování její přípravy, což je opravdu škoda.
Ideální konzistence polenty na talíři je podobná krémovým míchaným vajíčkům, tedy jemně zhoustlá „kaše“. Takže v ní ani nestojí lžíce, ani se nedá krájet nožem, ale ani není tekutá.
Ideální poměr pro instantní polentu, je 100 g polenty na 1 litr vroucí vody, trocha trpělivosti a deseti minut času.
Správný postup se dozvíte v mém receptu.
Místo másla můžete použít i olivový olej, funguje podobně. Horkou polentovou kaši podávejte hned, chladnutím tuhne.
Co si připravit (4 porce)?
- 60 g másla – možno nahradit olejem
- 2 lžíce řepkového oleje
- 200 g hlívy ústřičné
- 200 g žampionů
- 3 stroužky česneku
- sůl, pepř
- 2 lžičky sušeného tymiánu
- 1 l vody
- 100 g instantní kukuřičné polenty
- 60 g parmazánu – můžete vynechat
- 2 snítky čerstvého tymiánu
Jak na to?
- V pánvi rozpustíme 20 g másla s olejem.
- Vsypeme očištěné, na kousky pokrájené houby, prolisovaný česnek, osolíme, opepříme a okořeníme tymiánem.
- Houby restujeme dozlatova asi 10 minut. Pokud je směs byla moc suchá, přidejte ještě máslo.
- Během restování hub v hrnci přivedeme vodu s ½ lžičky soli k mírnému varu.
- Za stálého míchání metličkou pomalu zašleháváme do vody polentu tak, aby se nevytvořily hrudky.
- Vaříme ještě cca 10 minut, občas promícháme. Stáhneme plamen na minimum, vmícháme zbytek másla s 30 g nastrouhaného sýra a mícháme do rozpuštění.
- Polentovou „kaši“ rozlijeme do talířů, navrch dáme houbovou směs.
- Posypeme parmazánem, případně ozdobíme čerstvým tymiánem.