Koblihy jsou skoro nezbytnou součástí masopustu.
Co je letos trošku odlehčit? Zkuste třeba ty pečené v troubě.
Co si připravit?
- 2 hrnky špaldové mouky – já použila hladkou špaldovou z Lidlu, ale klidně můžete použít celozrnnou špaldovou
- cca 1,5 hrnku mléka
- 1 žloutek
- 4 lžíce třtinového cukru
- 50 g másla
- špetka soli
- 1/2 kostky droždí
- marmeláda, povidla nebo jiná náplň dle chuti
Jak na to?
- V hrnečku nejprve vytvoříme kvásek – droždí s lžičkou třtinového cukru rozetřeme pomocí vidličky na hladkou kašičku, přilijeme trochu vlažného mléka a lžíci mouky. Kvásek necháme asi 10 minut pod utěrkou vykynout.
- Mezitím v míse smícháme mouku s cukrem, žloutkem, změklým máslem a špetkou soli. Přidáme kvásek a podle potřeby doléváme vlažné mléko.
- Vařečkou nebo pomocí hnětače na těsto vypracujeme ze všech ingrediencí hladké těsto. To necháme zhruba hodinu kynout.
- Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném vále na plát tenký asi 0,5 – 1 cm a pomocí skleničky či hrnečku z něj vykrajujeme kolečka o průměru zhruba 5 centimetrů.
- Na kolečko vždy pomocí lžičky naneseme trochu marmelády a druhým kolečkem ho poté přiklopíme a důkladně je spojíme, okraje je potřeba hodně umačkat, aby Vám při pečení náplň nevytekla.
- Koblihy přesuneme s dostatečnými mezerami mezi sebou na plech vyložený pečicím papírem a necháme je ještě asi 15 minut kynout. (Tohle kynutí určitě nevynechejte. Má vliv na výsledný tvar.)
- Potom koblihy dáme péct do trouby vyhřáté na zhruba 180 °C a pečeme je dozlatova, což trvá asi 15 minut.
- Po vytažení z trouby je můžeme potřít rozpuštěným máslem. Případně pocukrovat.