Masopust vždy patřil k obdobím velkého hodování, přesto můžete svému tělu trošku ulevit a k tučným masitým jídlům přidat velkou porci salátu.
Co třeba zrovna ten z kysaného zelí?
Mám pro Vás rovnou dvě varianty jeden trošku nasládlý a ten druhý pořádně křenový.
Proč zrovna kysané zelí?
Obsahuje totiž mnoho hodnotných látek – bakterie kyseliny mléčné, vitamíny skupiny B, vitamíny C a K, minerály jako draslík, hořčík, fluor, a enzymy.
Navíc zlepšuje obranyschopnost organismu a zvyšuje odolnost proti stresu… a to se hodí nejen o masopustu :-). Také aktivuje imunitní systém v boji proti virům a bakteriím, posiluje organismus proti infekcím. Právě pro tučné hodování je výhodná jeho podpora funkce střev a vylučování toxických látek. Podporuje i látkovou výměnu a má odvodňující účinek, a proto umožňuje rychlé odstraňování odpadních látek z těla.
První recept na salát k kysaného zelí se na vesnicích připravoval už dávno. Patří k tradičním receptům Podchlumí.
Salát z kysaného zelí s jablky
Suroviny (na 4 porce)
- 250 g kysaného zelí – ideálně domácí nebo kupované (Dejte si pozor, aby bylo nepasterované a neobsahovalo siřičitany.
Kvašení je samo o sobě konzervací, proto není třeba jiných konzervantů. Zelí může obsahovat tedy jen přirozené suroviny: zelí, sůl a kmín.) - 2 větší jablka (ideálně kyselejší druh)
- 2 větší mrkve (100 g)
- 1 cibule
- sůl, třtinový cukr, ocet
Jak na to?
- Zelí nakrájíme na menší kousky, nálev nevyléváme. Dáme do misky.
- Přidáme oloupaná, nahrubo nastrouhaná jablka.
- Očištěnou mrkev nastrouháme najemno, a také přidáme.
- Cibuli nakrájíme nadrobno.
- Vše promícháme.
- Nakonec a teprve podle chuti doplňujeme octem, solí, případně cukrem.
Salát z kysaného zelí s křenem
Suroviny (na 4 porce)
- 250 g kysaného zelí – ideálně domácí případně kupované (nepasterované a bez konzervantů)
- 2 větší mrkve (100 g)
- 25 g křenu (může být i méně, takto je dost intenzivně křenový)
- 100 g jogurtu – bílý nebo rostlinný
- 1 lžička olivového oleje (nebo jiného)
- sůl, mletý černý pepř
Jak na to?
- Zelí pokrájíme na menší kousky.
- Mrkev a křen nastrouháme najemno.
- Přidáme jogurt a olej (kvůli rozpustnosti vitamínů).
- Dochutíme solí a pepřem.
- Salát dáme vychladit do lednice.
- Pak už ho můžeme podávat k masopustním dobrotám.