Po svátcích je fajn svůj jídelníček trošku odlehčit a na to je tenhle jednoduchý recept jako stvořený. Příjemným ozvláštněním jsou i sladkokyselé brusinky.
Kroupy jsou navíc další potravinou našich předků, na kterou jsme už dávno zapomněli. Přitom jsou na živiny velmi bohaté. Určitě je vyzkoušejte.
Co si připravit (4 porce)?
- 300 g ječných krup (nenechte se odradit, tím, že je seženete pravděpodobně jen ve zdravé výživě)
- 3 lžíce oleje – já používám řepkový
- 1 cibule – na kostičky
- 2 stroužky česneku – na plátky
- 1 velká mrkev – nahrubo nastrouhaná
- 1 malá kapusta – na nudličky
- 100 g sušených brusinek – ideálně neproslazovaných
Jak na to?
- Kroupy namočíme přes noc do studené vody.
- Druhý den je propláchneme, zalijeme čistou vodou, trochu osolíme a uvaříme do poloměkka. Trvá to asi 20 minut.
- Mezitím si ve velkém hrnci rozehřejeme 3 lžíce oleje a osmahneme pokrájenou cibuli, stroužky česneku a mrkev nastrouhanou na hrubém struhadle.
- Přidáme kapustu nakrájenou na nudličky.
- Podlijeme trochou vody nebo vývaru a dusíme do poloměkka.
- Přidáme scezené kroupy a brusinky. Společně ještě dusíme, dokud nejsou kroupy i kapusta měkké.
- Odstavíme a dochutíme solí.
TIP: Můžeme posypat nasucho opraženými slunečnicovými semínky.