Kroupy s kapustou a brusinkami

Kroupy s kapustou a brusinkami je netradiční zimní bezmasý recept z dávno zapomenutých krup

Po svátcích je fajn svůj jídelníček trošku odlehčit a na to je tenhle jednoduchý recept jako stvořený. Příjemným ozvláštněním jsou i sladkokyselé brusinky. 

Kroupy jsou navíc další potravinou našich předků, na kterou jsme už dávno zapomněli. Přitom jsou na živiny velmi bohaté. Určitě je vyzkoušejte. 

Co si připravit (4 porce)?

  • 300 g ječných krup (nenechte se odradit, tím, že je seženete pravděpodobně jen ve zdravé výživě)
  • 3 lžíce oleje – já používám řepkový
  • 1 cibule – na kostičky
  • 2 stroužky česneku – na plátky
  • 1 velká mrkev – nahrubo nastrouhaná
  • 1 malá kapusta – na nudličky
  • 100 g sušených brusinek – ideálně neproslazovaných

Jak na to?

  1.  Kroupy namočíme přes noc do studené vody.
  2. Druhý den je propláchneme, zalijeme čistou vodou, trochu osolíme a uvaříme do poloměkka. Trvá to asi 20 minut.
  3. Mezitím si ve velkém hrnci rozehřejeme 3 lžíce oleje a osmahneme pokrájenou cibuli, stroužky česneku a mrkev nastrouhanou na hrubém struhadle.
  4. Přidáme kapustu nakrájenou na nudličky.
  5. Podlijeme trochou vody nebo vývaru a dusíme do poloměkka.
  6. Přidáme scezené kroupy a brusinky. Společně ještě dusíme, dokud nejsou kroupy i kapusta měkké.
  7. Odstavíme a dochutíme solí.

TIP: Můžeme posypat nasucho opraženými slunečnicovými semínky.