Pojďte se inspirovat a zkuste všechny mile překvapit zdravými silvestrovskými dobrotami.
1. Něco na zobání
- natural oříšky – kešu, arašídy, mandle
- slunečnicová a dýňová semínka
- směsi ořechů – oříšky se sušeným ovocem (např. brusinkami)
- špaldové a lněné tyčinky
- zeleninové chipsy (s nízkým obsahem tuku)
2. Celozrnné bagetky s pažitkovým cottage a uzeným lososem
Co koupit: celozrnné bagetky, pažitkový sýr cottage, uzený losos
Příprava je opravdu složitá :-):
- Celozrnné bagetky nakrájíme na šikmo a pomažeme je jemně pažitkovým sýrem cottage, ke kterému se chuťově výborně hodí uzený losos, kterého dáme nahoru…a máme hotovo.
3. Vícezrnné bagetky s pestem
Co koupit: bagetky, bylinkové nebo bazalkové pesto domácí nebo kupované), sýr mozzarella, cherry rajčátka
Jak na to?
- Bagetky nakrájíme na plátky a opečeme je nasucho na pánvi, aby byly křupavé .
- Lehce je potřeme bylinkovým pestem a poklademe na plátky nakrájenou mozzarellou.
- Celou jednohubku zakončíme cherry rajčátkem a vše spojíme parátkem.
4. Jednohubky se sušenými rajčaty
Co koupit? 1 tmavou bagetu, parmezán, rukolu (lze nahradit listovým salátem), sušená rajčata v oleji (já je kupuji v Lidlu).
Jak na to?
- Necháme nejprve okapat sušená rajčata, která pak nakrájíme na plátky.
- Bagetu rozkrájíme na kolečka, která zakápneme odkapaným olejem z rajčat.
- Nahoru natrháme kousek rukoly, kterou zatěžkáme plátkem sušeného rajčete.
- Ozdobíme hoblinami parmezánu nebo jiného sýra (třeba kozího).
5. Mini tousty s mrkvovou pomazánkou
Co koupit? 10 plátků tmavého chleba, 200 g lučiny, 2 větší mrkve, limetku, sůl.
Jak na to?
- Nejprve připravíme mrkvovou pomazánku – smícháme lučinu s najemno nastrouhanou mrkví a šťávou z půlky limetky (kdo má radši kyselejší, může vymačkat i celou limetu) a dochutíme solí.
- Pomazánkou natřeme půlku chlebů a přiklopíme zbylými.
- Zvolíme si vykrajovátko dle libosti a vykrajujeme ze sendvičů jednohubky – moc hezké jsou hvězdičky.
6. Zdravý šunkový chlebíček
Co koupit? celozrnný kváskový chléb, domácí sojanéza (1 díl sojového mléka, 2 díly slunečnicového oleje, 1 PL horčice, 1 ČL citrónové šťávy, špetka soli), krůtí šunka s 90 % masa, paprika, rajče, mandle nebo semínka
Jak na to?
- Domácí sojanéza: vše jen společně promixujeme tyčovým mixérem
- Celozrnný kváskový chléb lehce namažeme sojovou majonézou, přidáme krůtí šunku, papriku, rajče.
- Nahoru posypeme nastrouhanými mandlemi nebo semínky.
7. Česnekový jogurtový dip se zeleninou
Co koupit? 250 g bílého jogurtu, česnek, zelenina – mrkev, okurka,…
Jak na to?
- Jogurt smícháme s prolisovanými stroužky česneku – dle chuti. Dosolíme.
- Do mističek dáme dip a na proužky nakrájenou zeleninu – mrkev, okurku,….
8. Špízy Caprese s meduňkou
Co koupit? cherry rajčátka, mozzarellu (lépe vypadá baby mozzarella), čerstvou meduňku, olivový olej, sůl a čerstvě mletý pepř.
Jak na to?
- Nejprve necháme okapat mozzarellu.
- Rajčátka přepůlíme.
- Na malé špejle nebo párátka napichujeme střídavě polovinu rajčete, list meduňky, kuličku či kostičku mozzarelly a opakujeme.
- Hotové jednohubky dosolíme, opepříme a mírně pokapeme olejem.
9. Jednohubky bez pečiva
Co koupit? okurku, lučinu, rajče nebo ředkvičky, olivy nebo kousek sýra
Jak na to?
- Okurku nakrájíme na kolečka – slupku můžeme klidně nechat. Pokud chcete jednohubky ještě hezčí vykrojte z ní vykrajovátkem třeba kytičky.
- Na okurku namažeme lučinu nebo jakoukoliv zdravou pomazánku. (Pomazánka musí být tuhá, aby dobře držela.)
- Pak už obložíme dle fantazie – rajčetem nebo kolečkem ředkvičky.
- A nahoru patří oliva nebo kousek sýra.
10. Roládky z tortill
Co koupit? 1 balení celozrnných tortill, 1 balení lučiny nebo jiné pomazánky (výborná je i luštěninová),
náplň dle chuti: šunka, sýr, paprika, listy špenátu, olivy, uzený losos
Jak na to?
- Tortilly si rozložíme na pracovní desku tak, abychom vytvořili jeden velký obdélníkový plát (jednu tortillu přeložíme přes druhou).
- Potřeme je sýrem nebo pomazánkou.
- Poklademe šunku, sýr, lososa, salát, zeleninu, listy špenátu, lososa nebo jiné suroviny.
- Opatrně srolujeme a nakrájíme na tenké kousky. Každý kousek propíchneme párátkem a na vrch umístíme i třeba olivy.