Léto je čas grilovaček a posezení s přáteli…jde to ale i zdravěji.
Víte jak na to?
Vymyslela jsem dokonce 10 rad 🙂 .
Jak grilovat zdravěji?
1. Používejte vhodný typ grilu
Existuje několik typů grilů. Jaký je ten nej?
Grily na dřevěné uhlí – mezi výhody těchto grilů patří – velký výběr různých typů a druhů, snadná manipulace, chuť grilovaného pokrmu.
Pozor – je ale třeba zabránit kapání tuku na uhlí.
Elektrické grily – na těchto grilech se griluje zdravěji, protože nedochází ke kontaktu šťávy a ohně.
Další výhodou těchto grilů je možnost přesné regulace teploty, pokrm se tak snadno nespálí.
Na druhou stranu je na nich obtížnější příprava silnějších plátků masa.
Další zdravější alternativou jsou lávové grily – na nich se maso prohřívá nad sálavým žárem z lávových kamenů.
Plynové grily – výhodou je možnost regulace plamene a tím i teploty, navíc nevzniká žádný kouř.
Vodní grily – princip těchto grilů je spíše jako parní trouba, protože mezi zdroj tepla – hořící dřevo a rošt s pokrmy, je vložena vodní lázeň. Všechen tuk tak kape do vody a do masa nestoupají žádné nečistoty.
Maso se propéká rovnoměrněji a zůstává křehčí.
2. Pečlivě vybírejte topivo
Důležité je i to, čím v grilu topíte. Na druhu záleží i množství uvolněných nebezpečných látek, nejhorší je z tohoto pohledu smolnaté a borové dřevo. Pro grilování je dnes na trhu k dispozici kvalitní dřevěné uhlí a dřevěné brikety. Z různých nezávislých testů vychází lépe uhlí než brikety (obsahují více popela).
3. Pořádně předem očistěte rošt
Mřížku roštu ideálně očistěte pomocí drátěného kartáče. Odstraníte tak všechny spálené částečky, které by se mohly přilepit během grilování na potravinu.
4. Pečlivě vybírejte suroviny
Řada karcinogenů vzniká během grilování rozkladem tuku za vysokých teplot, je proto lepší grilovat méně tučná a kvalitní masa.
Pokud máte přece jen raději červené druhy masa je dobré z nich před grilováním ořezat ty nejtučnější části.
Kupujte raději samotné čerstvé maso než předpřipravené grilovací směsi, které často obsahují velké množství soli a tuku a mohou obsahovat i méně kvalitní druhy masa.
5. Připravte si vhodnou marinádu
Kyselé marinády, které obsahují např. citrón vytváří na potravině „ochranný štít“ proti karcinogenním látkám.
Stejně jako u masa platí raději vsadit na domácí marinádu.
Pokrm nikdy během grilování nepotírejte, marináda se na mase připálí.
6. Grilovat můžete i zeleninu
Pro grilování je výborná i zelenina a ovoce. Chuťově jsou grilovaná zeleninová jídla výborná, navíc neobsahují karcinogenní látky.
7. Nespěchejte
Známe to všichni. Spoustu hladových hostů už čeká na ugrilované dobroty a vy ještě nemáte hotovo…i tak nespěchejte. Začněte až ve chvíli, kdy je gril rozpálený, uhlíky musí žhnout, ne z nich šlehat plameny.
8. Při obracení nepoužívejte vidličku
Vidličkou totiž maso propícháte a šťáva vyteče ven a karcinogenní látky vznikají právě při odkapávání tuku na rozžhavené uhlí, proto používejte kleště.
9. Nenechte tuk odkapávat do ohně
Tuk kapající do otevřeného ohně způsobuje uvolňování rakovinotvorných (karcinogenních) látek, které stoupají s horkým vzduchem na grilované maso. Proto je vhodnější grilování bez přístupu otevřeného ohně.
Odkapávání můžete zabránit i použitím alobalu nebo hliníkových tácků.
10. Odstraňte spálené kousky
I když Vás křupavé kousky lákají, rozhodně je nejezte, protože právě v nich je zkoncentrované velké množství nebezpečných látek.
A co dodat na závěr:
Grilování je spíš zpestření letního jídelníčku, pokud dodržíte DESATERO 🙂 nemusíte ho úplně zrušit.