Znáte REBARBORU? Nebo patříte mezi REBARBOROVÉ NEZNÁLKY? Tak Vás s ní seznámíme. Reveň neboli rebarbora patří totiž k výborným jarním zeleninám. Dám Vám i pár rad, co z ní vytvořit.
Je oblíbená hlavně díky své osvěžující nakyslé chuti a mám i řadu pozitiv pro naše zdraví.
Dobrota se svěží chutí
Pokud Vám na zahradě právě rebarbora roste, je nejvyšší čas na sklizeň. Sklízí se jednotlivé řapíky. Sklizeň se dělejte postupně, jak řapíky narůstají, a to od dubna do poloviny až konce června, pak budete mít úrodu i příští rok. Po tomto období se v nich zvyšuje množství kyseliny šťavelové, proto už není vhodné je jíst.
Jak na ni?
Natrhané řepíky v některých případech stačí jen omýt, oloupání slupky není nutné. Pokud jsou už starší je dobré je spařit horkou vodou a oloupat.
Její tepelná úprava je nezbytnost.
Ideální je přidat s ní tělu i vápník v mléčných výrobcích. Stačí dezert ozdobit jogurtem nebo koláče dát kromě rebarbory i tvaroh apod.
V každém případě se při vaření musíme vyhnout hliníkovému nádobí, reaguje totiž s její šťávou.
1. Sladkokyselá marmeláda
Marmeláda z rebarbory je výborná svou příjemně nakyslou chutí.
Výborná je varianta se zázvorem nebo banány.
Chcete recept? Najdete ho na webu Prameny zdraví: Rebarborová marmeláda s banánem a jahodami.
2. Skvělé koláče
Na koláče můžeme použít rebarboru i bez předvaření, jen pokrájenou.
Můžeme ji použít na jakýkoli oblíbený recept na ovocné řezy. Nejlépe jí to sluší s drobenkou a tvarohem, ale dobrá je i v kynuté buchtě, v roládě nebo bublanině.
Božský je i MŘÍŽKOVÝ KOLÁČ S REBARBOROU A JAHODAMI od Kitchen story.
3. Muffiny
A co třeba REBARBOROVÉ MUFFINY S DROBENKOU…
Budeme potřebovat
- 2 vejce od šťastných slepiček
- 1/2 až 3/4 hrnku třtinového cukru (přidejte i lžíci vanilkového cukru)
- 1 hrnek celozrnné špaldové mouky nebo pšeničné celozrnné (já ji kupuji v Lidlu)
- 1/2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
- 150 g jogurtu
- 110 g másla
- špetka mořské soli
- 3 lžíce chia semínek
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1 lžička mleté skořice
- 4-5 řapíků rebarbory
Na drobenku:
- 30 g másla
- 4 lžíce třtinového cukru
- 2 lžíce celozrnné mouka špaldové nebo pšeničné
- 3 lžíce obilných vloček – třeba ovesné
- 2 lžíce semínek (dýňových, slunečnicových, …)
- špetka mořské soli
- špetka mletého zázvoru
- špetka mleté skořice
Jak na to?
- Předehřejeme si troubu na 180°C.
- Připravíme si 12 košíčků na muffiny nebo si formu vymažeme a vysypeme.
- Připravíme si drobenku smícháním všech ingrediencí.
- Máslo na těsto necháme rozpustit a lehce vychladnout, aby nebylo příliš horké.
- Mouku spolu s práškem do pečiva, kořením a špetkou soli prosejeme.
- Rebarboru nakrájíme na kousky (cca 1 centimetr).
- Vejce s cukrem šleháme, dokud nevznikne pěkně světlý a nadýchaný krém. Do něj přidáme poloviční množství sypké směsi a másla. Po chvilce zbývající množství .
- Na konec opatrně vmícháme jogurt. Následují semínka a rebarbora.
- Nebojte se nebude to jen samá rebarbora, těsto nabude.
- Pomocí lžíce naplníme muffinové košíčky a posypeme drobenkou.
- Pečeme přibližně 20 minut.
- Upečené muffiny necháme chladnout na mřížce.
4. Ovocné knedlíky
TVAROHOVÉ KNEDLÍKY S REBARBOROU
- 85 g ovesných vloček
- 130 g tvarohu
- 1 vejce
- třtinový cukr
- ovoce
- jogurt
- datlový nebo jiný sirup
Jak na to?
- Těsto připravíme z rozmixovaných ovesných vloček, tvarohu, vejce a trochu třtinového cukru na doslazení.
- Můžeme přidat ještě trochu vody, ale ne moc, aby těsto nelepilo.
- Do placiček z těsta zabalíme povařené kousky rebarbory a snažíme se udělat kuličky.
- Knedlíčky dáme na 7 minut do vroucí vody.
- Můžeme dosladit sirupem a dozdobit jogurtem.
5. Rozvárka
Rozvařená rebarbora spolu s troškou cukru a citrónové šťávy je výborná na palačinky, lívance nebo do pudingových nebo tvarohových pohárů.
Rebarbora a zdraví
Řapíky rebarbory jsou:
- Cenným zdrojem vitamínů – zejména skupiny B, překvapivě nízký je obsah vitamínu C.
- Významný je obsah kyseliny listové – nezbytné pro krvetvorbu a posílení nervové soustavy.
- Obsahují mangan a draslík, který podporuje vylučování vody z těla a plní i řadu dalších důležitých funkcí.
- Pozitivní je i množství vlákniny, která zbavuje organismus škodlivin a odstraňuje zácpu.
Kdo má problémy se žaludečními kyselinami a podrážděnou sliznicí žaludku, měl by reveň konzumovat opatrně.