Vajíčka jsou velikonoční potravinou číslo jedna. Barevné kraslice jsou vnímány jako symbol nového života a znovuzrození.
A co s nimi, když jich máte tolik? Variant je opravdu hodně…
1. Plněná vejce
Vejce stačí vydlabat a naplnit čím si jen vzpomenete.
Třeba vajíčkovou pomazánkou.
2. Na chleba
Oblíbený je čerstvý chléb s máslem nebo lučinou a pokrájeným vejcem.
Pro mě je top ten kváskový.
3. Jen tak
Vejce s pažitkou a křenem
Vejce rozpulte, lehce osolte, posypte nastrouhaným křenem, nasekanou pažitkou. Podávané s rozpečenou bagetkou to bude lahoda.
4. Do salátu
Na jaře už konečně máme k dispozici mnoho čerstvých salátů a zeleniny… doplněním o vejce uděláte salát sytějším.
Rajčatový salát s vajíčky
Co si připravit (2 větší porce):
4 velká rajčata, 4 vejce, 1 větší cibuli, 200 g zakysané smetany, sůl, pepř, pažitku, 2 lžíce octa.
Jak na to:
Oloupaná vejce protlačíme přes kolečko na brambory do misky. Rajčata a cibulku nakrájíme na malé kousky a přidáme do misky.
V jiné misce připravíme zálivku: smícháme zakysanou smetanu, trochu mletého pepře, špetku soli, nasekanou pažitku a ocet.
Salát dáme do misek, přidáme zálivku a podáváme.
Jako příloha se skvěle hodí tmavý chléb.
Trhaný hlávkový salát s tuňákem a vajíčkem
Co si připravit:
100 g ledového hlávkového salátu, polníček nebo rukola, 150 g tuňáka ve vlastní šťávě, 4 ks vařených vajec, 50 g cibule, 50 g cherry rajčátek, 20 g ředkvičky na plátky.
dresink: med, olivový olej, vinný nebo balzamikový ocet, sůl, bílý pepř
Jak na to:
Salát natrháme, rajčátka pokrájíme na kousky, ředkvičky nakrájíme na plátky. Přidáme polníček. Vše vložíme do misky a promícháme s dresinkem. Nahoru přidáme tuňáka a na měsíčky nakrájená rajčata.
Jarní bramborový salát
Co si připravit:
600 g malých brambor uvařených v celku, 100 g čerstvě vyloupaného hrášku(nemusít nutně být), 100 g ředkviček, řeřicha (případně koriandr či kopr), 4 lžíce zakysané smetany, 4 natvrdo uvařená vejce, sůl a pepř na dochucení
Jak na to:
Hrášek povaříme 4–5 minut a ihned zchladíme v ledové vodě. Ředkvičky nakrájejte na kolečka.
Ve velké míse promícháme brambory s hráškem, ředkvičkami, solí, pepřem a zakysanou smetanou. Dozdobíme půlkami vajec a řeřichou.
Salát se sezamovou zálivkou
Co si připravit (na 2 porce):
1 hlávkový salát, 2 vejce natvrdo, 100g čerstvého kozího sýra, 3 lžíce jogurtu nebo zakysané smetany, velká lžička tahini pasty, lžička olivového oleje, sůl, pepř dle chuti
Jak na to:
Salát propereme ve vodě a necháme okapat (případně odstředíme).
V misce smícháme všechny ingredience na dresing.
Do salátu vmícháme dresing, zdobíme uvařeným vajíčkem a kozím sýrem.
5. Pomazánka
Pomazánka s medvědím česnekem
Co si připravit:
6 natvrdo uvařených vajec, menší svazek medvědího česneku, 2 jarní cibulky, 1 lžička plnotučné hořčice, 1 lžíce kvalitní majonézy, sůl, čerstvě namletý pepř
Jak na to:
Oloupaná vejce nakrájíme na malé kostičky a v misce je promícháme s nasekaným medvědím česnekem a na kolečka nakrájenou jarní cibulkou.
Přidáme majonézu a hořčici, osolíme a opepříme a jemně promícháme.
Podáváme s pečivem.
Topinky s vajíčkovou pomazánkou
Co si připravit (3 porce):
4 vejce natvrdo, 2 bagety, 1 konzerva bílých fazolí (400g), 2 jarní cibulky, 1 lžíce hořčice (plnotučná nebo dijonská), sůl, pepř, pažitka
Jak na to:
Nakrájíme bagety a nasucho je dozlatova opečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů.
Vejce nakrájíme na kostičky a ve větší misce promícháme spolu se slitými propláchnutými fazolemi, nasekanou cibulí a hořčicí.
Tip: Pokud chcete, můžete před přidáním ostatních ingrediencí fazole trochu pomačkat vidličkou.
Dochutíme solí, pepřem a pažitkou. Promícháme a podáváme s bagetovými topinkami.
Vajíčková pomazánka se sýrem cottage
Co si připravit:
1 balení přírodního sýru cottage, 4 vejce natvrdo, 2 lžíce lučiny, sůl, pepř, mletá sladká paprika
Jak na to:
K rozmačkaným vajíčkům přidáme cottage a lučinu a opatrně promícháme. Přisypeme papriku dle chuti a nakonec osolíme a opepříme.
Vajíčková pomazánka s tvarohem
Co si připravit:
250 g polotučného tvarohu ve vaničce, 3 až 4 vejce natvrdo, 1 středně velká cibule, 2 lžičky plnotučné hořčice, sůl, pepř
Jak na to:
Nahrubo nastrouhaná vajíčka smícháme s tvarohem a přidáme najemno nakrájenou cibuli. Poté přidáme hořčici a nakonec dochutíme solí a pepřem.
Mrkvová vajíčková pomazánka s bazalkou
Co si připravit:
3 mrkve, několik lžic lučiny (dle konzistence), 4 až 5 vajec natvrdo, sůl, pepř, 1 středně velká cibule, 1 až 2 lžičky čerstvé nebo sušené bazalky, pažitka
Jak na to:
Mrkev nastrouháme najemno a smícháme s lučinou. Přidáme nahrubo nastrouhaná vajíčka, najemno nakrájenou cibuli a pažitku. Na závěr osolíme a opepříme a přidáme bazalku. Důkladně promícháme a necháme odležet při pokojové teplotě zhruba 20 minut.
Ředkvičková s vejci
Co si připravit:
4 vejce natvrdo, 1 středně velká cibule, 120 g ředkviček, 120 g lučiny, 1 kelímek bílého jogurtu.
Jak na to:
Ředkvičky nahrubo nastrouháme, vymačkáme z nich přebytečnou vodu..
Vejce nastrouháme nahrubo. Cibulku najemno nakrájíme. A vše spolu smícháme a podle chuti osolíme podle chuti.
6. Do polévky
Taková kulajda s vejci to je úplná lahoda.
7. Do omáčky
Koprovku bez vajec si opravdu neumím představit.
8. Vaječné muchomůrky
Co si připravit:
4 vejce natrvdo, 2 rajčata, 120 g lučiny, 1 lžička hořčice, sůl, pepř, 1 lžíce bílého jogurtu
Jak na to:
Vejce seřízneme na špičce a opatrně vydlabeme žloutek.
Žloutky utřeme společně s hořčicí a lučinou. Pokud je směs moc hustá, naředíme ji jogurtem. Podle chuti osolíme a opepříme.
Do zdobícího sáčku s hladkou hubičkou naplníme směs a tou naplníme vejce.
Pak vejce postavíme na tác a podle potřeby seřízneme spodek, aby stála.
Rajčata přepůlíme a posadíme na vejce. Na nich vytvoříme ze zbytku náplně puntíky.
Vzniklé muchomůrky pak posadíme do „mýtiny“ z listů čerstvého salátu.
Rada nakonec
Přebírejte a chlaďte
Pokud jste to ještě neudělali, tak vařená vajíčka pečlivě přeberte a nejdříve zpracujte ta nakřapnutá.
Dobře provařená vajíčka vydrží při teplotě 5 až 10 °C přibližně týden, ale čím dříve je spotřebujete tím lépe.