Už se nám to blíží…konec roku je tu. Už začínáte s přípravami?
Přidám Vám pár vychytávek, jak letos zkusit něco zdravějšího…a ani to nebude bolet 🙂 .
Už odzvonilo klasickým chlebíčkům z veky a majonézovému salátu. Pojďte se inspirovat a zkuste všechny mile překvapit zdravým pohoštěním.
Po Vánocích je třeba určitě malinko odlehčit. Silvestr je den jako každý jiný a není cílem se přejíst a přepít. Užívejte si blízkosti svých přátel a věnujte se i jiné zábavě, než je jídlo.
A co pár rad, jak vytvořit příjemné zdravé silvestrovské pohoštění?
1. Jezte normálně 🙂
Hladovět celý den a potom se o Silvestrovské noci přejíst a přepít není úplně ideální, zatěžujete tak zbytečně své tělo. Pokud se chystáte pít alkohol, jezte zdravé jídlo – nejlépe takové, které má nízký obsah tuku a vysoký obsah bílkovin. Omezte příjem sacharidů na minimum.
2. Chce to PLÁN
Naplánujte si, kolik alkoholu a jakého chcete vypít, abyste byli na konci večera spokojeni.
3. Pestře a chutně
Pamatujte, že jíte i očima, proto svůj silvestrovský stůl nazdobte barevnými talířky, pohárky a jinými hezkými ozdobami, ale samozřejmě i pestrým jídlem. Pokuste se, aby silvestrovské občerstvení působilo lehce, hrálo barvami a měli jste dobrý pocit z toho, že je zdravé a přitom moc dobré, k tomu mžete snadno použít třeba ovoce (kiwi, pomeranč, banán, ananas, jablko, hrozny), na proužky nakrájenou zeleninu (mrkev, okurka, papriky v různých barvách, řapíkatý celer atd.), cherry rajčátka, listové saláty s různými jogurtovými dipy.
Jídlo také můžete vykrajovat do různých tvarů a napíchnout na párátka.
4. Zdravé „náhražky“
Můžeme snadno použít místo bílého pečiva celozrnné bagety nebo chleby. A co třeba namazat tuňákovou pomazánku na okurku místo rohlíku?
Místo majonézového salátu se výborně hodí tvarohová pomazánka – místo oblíbených salátů použijte pomazánky z tvarohu, zakysané smetany, jogurtu, lučiny nebo třeba sýra Cottage.
5. Menší kousky vaše výhra
Sníte tak menší množství, ale zase všeho moc škodí – Neuzobávejte! – pokud si všechno nedáte na talířek, nemáte přehled kolik jste toho snědli.
Střídmost se určitě vyplatí – každý z nás to určitě zažil – jíme celý večer, a pak se nemůžeme dokolíbat ani ven na ohňostroj. Raději si hezky jídlo vychutnávejte a nemíchejte všechno dohromady.
Co se bude hodit?
- celozrnné a různě zrníčkovaté bagetky (pohankové, vícezrnné, dýňové)
- sýr Cottage pažitka, zakysaná smetana, tvaroh, Lučina Linie, bílý jogurt Hollandia
- sýr Mozzarella light
- bylinkové pesto (doma připravené nebo koupené)
- uzený losos
- kvalitní tuňák v konzervě
- vejce vařené
- ovoce (kiwi, pomeranč, banán, ananas, jablko, hrozny)
- na proužky nakrájená zelenina (mrkev, okurka, papriky v různých barvách, řapíkatý celer atd.) s jogurtovými dipy
- cherry rajčátka, listové saláty
- Do mističek:
natural oříšky – kešu, arašídy, mandle
slunečnicová a dýňová semínka
směsi ořechů – oříšky se sušeným ovocem (např. brusinkami)
špaldové a lněné tyčinky
zeleninové chipsy (pečené v troubě)
Pár silvestrovských receptů
Můj favorit: Svěží ovocný salát
Různé druhy ovoce omyjeme a nakrájíme na kousky, smícháme v podávací míse s bílým jogurtem 250 g a pokapeme medem či javorovým sirupem. Můžeme poházet mandlemi nebo vlašskými ořechy. Před podáváním necháme zchladit.
Tuňákový salát s vejcem a zeleninou
Omyjeme a nakrájíme zeleninu – cherry rajčátka, papriku, natrháme listové saláty a smícháme v servírovací míse s tuňákem. Na povrch ozdobíme osminkami vařeného vejce. Podáváme s celozrnnými bagetkami nakrájenými na šikmo jako veka.
Celozrnné bagetky s pažitkovým cottage a uzeným lososem
Nakrájíme celozrnné bagetky na šikmo a pomažeme jemně pažitkovým sýrem cottage, ke kterému se chuťově hodí právě uzený losos. Místo lososa můžeme použít klidně třeba sušenou šunku nebo okurek.
Vícezrnné bagetky s bylinkovým pestem, mozzarellou a cherry rajčátkem
Bagetky nakrájíme na plátky a nejprve opečeme, aby byly křupavé. Lehce potřeme bylinkovým pestem a poklademe na plátky nakrájenou mozzarellou. Celou jednohubku zakončíme cherry rajčátkem a spojíme parátkem.
Česnekový jogurtový dip se zeleninou
Bílý jogurt smícháme s prolisovanými stroužky česneku – dle chuti. Na závěr posolíme. Dáme do misky. Přidáme druhou mističku a proužky různé zeleniny.
A co alkohol?
Alkohol je opravdu energetická bomba. Navíc obsahuje pouze tzv. prázdné kalorie, které našemu tělu nedodají žádné živiny. Naopak naše tělo (a zejména játra) velmi zatěžuje. Organismus je maximálně zaměstnaný odbouráváním alkoholu (je pro něj toxickou látkou) a na spalování kalorií už mu prostě čas nezbývá, proto je tělo pak uloží do tuků.
Nebojte, alkohol si nezakazujte, jen si vybírejte – Největší kalorickou bombou jsou destiláty a likéry, jako je becherovka, griotka či vaječný koňak. Jedno deci tohoto zdánlivě nevinného „dámského pití“ má v sobě víc kalorií než deset deka vepřového masa.
Vsaďte na suchá vína a kvalitní destiláty.