Jak se stát během chviličky rostlinnou mlékařkou?

Kokosové mléko je vyrobeno z kokosových ořechů

Ať máte důvod nepít živočišné mléko jakýkoli, pojďte si zkusit vyrobit to své domácí rostlinné.
Ikdyž se správně mlékem nazvat nemá, já to rebelsky udělám :).

V regálech supermarketů už tato mléka najdete – jednoznačně nejlépe a nejvýhodněji ale uděláte, když si vyrobíte to své sami. Máte jistotu, že pro sebe uděláte to nejlepší a navíc to vyjde podstatně levněji.

Jak se stát rostlinnou mlékařkou?

Připravila jsem jednoduchou infografiku, takže to zvládnete jedna dvě.

Malý slovní popisek

Oříšky nebo semena nasypeme do velké nádoby a zalijeme vodou. Necháme je máčet.
Vložíme je do mixéru, vodu slijeme a přidáme čerstvou vodu (konzistence je úplně na Vás). Mixujeme na nejvyšší rychlost cca 1 minutu nebo kratší dobu.
Pokud chcete vyrobit krém třeba na nějaký fajn moučník bude Vám stačit vody méně.
Pro fajšmerky:
Pokud chcete mléko jemnější, bez kousíčků můžete směs přecedit přes plátýnko nebo punčochu.

Mléko pokud možno hned konzumujeme, ale v lednici vydrží až 3 dny.

Jste sladcí mlsálkové?
Můžete si dosladit medem, sladem, sušeným ovocem (výborně fungují třeba datle) nebo ovocem. Občas můžete mléka ozvláštnit třeba mletou skořicí.

Ani kousek nazmar 🙂

Co se zbylou drtí? Co třeba ukuchtit oříškové kuličky, které Vás nabijí energií? Šlo by?

Zbytkové kuličky

  • 1 hrnek drti z výroby mléka
  • 1/2 hrnku rozmixovaných ovesných vloček
  • 1/2 hrnku vlašských ořechů rozmixovaných na máslo
  • 1/2 hrnku rozinek
  • (vanilkový extrakt, skořice nebo Váš jiný kořenící oblíbenec)

Všechny ingredience rozmixujeme v mixéru, dokud se nezačnou spojovat. Fajn je přidat třeba 2 lžíce kakaa nebo karobu.
Uplácejte kuličky a obalujte v mletých oříšcích, kokosu nebo v kakau. A máte hotovo  🙂 …

Jak jsou na tom jednotlivé druhy?

Mandlové mléko

Mandlové mléko se vyznačuje vysokým obsahem vápníku, fosforu, hořčíku a draslíku.  Má jemnou oříškovou chuť.

Kokosové mléko

Fajn mléko na zpestření jídelníčku, ale pozor malý zádrhelek – má vysoký obsah tuku, a to především nasycených mastných kyselin. Z toho důvodu nedoporučuji kokosové mléko k běžnému pití, ale pouze pro dochucení zdravých dobrot a nápojů.

Rýžové mléko

Naopak výhodou rýžového mléka je nižší obsah tuku. I proto je oblíbené mezi sportovci. Je v něm totiž spousta sacharidů (asi 10g na 100ml), ale téměř žádné tuky.

Ovesné mléko

I výhodou ovsa může být, že neobsahuje tuk. Je nabité vitamínem B a E. Nechybí v něm minerály jako hořčík, selen, měď a mangan.
Pozor obsahuje ale lepek.
 Pokud se snažíte vyhýbat lepku jen preventivně, ovesného mléka se obávat nemusíte. .

Které rostlinné mléko vybrat?

Ve vyváženém jídelníčku můžete používat jak mléka tučnější, tak ta méně tučná. Kombinujte různé druhy, takže třeba do obilné kaše patří spíše ořechové mléko.

Tak hurá na výrobu. A nezapomeňte se pochlubit v komentářích 🙂 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.