Mrkvový dort i pro nemrkvožrouty :)

Mám moc ráda recepty, které si oblíbí i „nemilovníci“ zdravého pečení, když jsem upekla poprvé tento dort oblizoval se i dědeček, který zrovna mrkev a další zeleninu v lásce moc nemá.

Pokaždé když ho upeču, jen se po něm zapráší a ráda lovím v hlavě recept, který dělám už od oka, dnes jsem ho sepsala i pro Vás.

 Suroviny na jeden dort:

  • 500 g mrkve
  • citrónová šťáva – z jednoho citrónu
  • 2 hrnky polohrubé mouky (ideálně 1 hrnek špaldové mouky a 1 hrnek běžné pšeničné)
  • 1/2 hrnku řepkového oleje
  • 1 hrnek třtinového cukru
    Tip pro „bezcukraře“: Pokud chcete dort úplně bez cukru tak skvěle poslouží takzvaný „datlový krém“, který připravíte z datlí namočených ve vodě, které poté rozmixujete)
  • špetka kypřícího prášku nebo vinného kamene
  • špetka soli
  • 3 celá vejce
  • mléko – podle konzistence přibližně 1 hrnek
  • 1 ČL skořice
  • na ozdobu – nahrubo nakrájené vlašské ořechy podle libosti 🙂

Jak na to?

Mrkve oloupeme a nastrouháme. Já strouhám nahrubo. Pokud ale chcete „nemrkvožrouty“ obelstít, můžete nastrouhat najemno. Poté v misce zakapeme citrónovou šťávou.

V misce si našleháme celá vejce a pomalu k nim přidáme olej. Poté začneme přisypávat další suroviny – mouku, cukr, sůl, kypřící prášek, skořici a mléko. Vytvoříme řidší těsto. Po přidání mrkve už s těstem moc nesvedete :). Takže potom přidáme mrkev a vlejeme do vymazané a vysypané nebo vyložené dortové formy.

Nahoru posypeme vlašskými ořechy. A naše příprava je u konce, teď už se spolehneme na pomocníka – troubu.
Dobré je troubu předehřát na 200°C. Pečeme přibližně 30 minut.

Vím, že na dort už budete mít chuť ale vydržte pár minut, pak ho vyjměte z formy a už je čas na malé mlsání.

Tip od mé kamarádky: 
Krásně dort vypadá bezlepkový a mandlemi.
10806247_1539965522936305_6054685733814365299_n

Už teď se těším na Vaše výtvory, o které se s námi můžete podělit v komentářích.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.