Mám moc ráda recepty, které si oblíbí i „nemilovníci“ zdravého pečení, když jsem upekla poprvé tento dort oblizoval se i dědeček, který zrovna mrkev a další zeleninu v lásce moc nemá.
Pokaždé když ho upeču, jen se po něm zapráší a ráda lovím v hlavě recept, který dělám už od oka, dnes jsem ho sepsala i pro Vás.
Suroviny na jeden dort:
- 500 g mrkve
-
citrónová šťáva – z jednoho citrónu
-
2 hrnky polohrubé mouky (ideálně 1 hrnek špaldové mouky a 1 hrnek běžné pšeničné)
-
1/2 hrnku řepkového oleje
-
1 hrnek třtinového cukruTip pro „bezcukraře“: Pokud chcete dort úplně bez cukru tak skvěle poslouží takzvaný „datlový krém“, který připravíte z datlí namočených ve vodě, které poté rozmixujete)
-
špetka kypřícího prášku nebo vinného kamene
-
špetka soli
-
3 celá vejce
-
mléko – podle konzistence přibližně 1 hrnek
-
1 ČL skořice
-
na ozdobu – nahrubo nakrájené vlašské ořechy podle libosti 🙂
Jak na to?
Mrkve oloupeme a nastrouháme. Já strouhám nahrubo. Pokud ale chcete „nemrkvožrouty“ obelstít, můžete nastrouhat najemno. Poté v misce zakapeme citrónovou šťávou.
V misce si našleháme celá vejce a pomalu k nim přidáme olej. Poté začneme přisypávat další suroviny – mouku, cukr, sůl, kypřící prášek, skořici a mléko. Vytvoříme řidší těsto. Po přidání mrkve už s těstem moc nesvedete :). Takže potom přidáme mrkev a vlejeme do vymazané a vysypané nebo vyložené dortové formy.
Nahoru posypeme vlašskými ořechy. A naše příprava je u konce, teď už se spolehneme na pomocníka – troubu.
Dobré je troubu předehřát na 200°C. Pečeme přibližně 30 minut.
Vím, že na dort už budete mít chuť ale vydržte pár minut, pak ho vyjměte z formy a už je čas na malé mlsání.
Tip od mé kamarádky:
Krásně dort vypadá bezlepkový a mandlemi.
Už teď se těším na Vaše výtvory, o které se s námi můžete podělit v komentářích.