Zkuste tradiční recept vylepšit o tvaroh. Díky němu bude hezky nadýchaný a vláčný. Navíc je v něm ještě špaldová mouka, takže bude trošku příznivější i pro zdravé stravování.
Mazance se tradičně pekly na Bílou sobotu, tak ho určitě zvládnete natrénovat 🙂.
Pár tipů k receptu… Mít všechny suroviny připravené a ohřáté na pokojovou teplotu, pečení hodně prospěje.
Dopřejte těstu čas, dlouhé zrání struktuře těsta hodně pomůže a výsledný tvar bude také o moc povedenější.
Co si připravit na 1 mazanec?
- 0,5 kg špaldové mouky (použila jsem špaldovou hladkou z Lidlu)
- 1/2 kostky čerstvého droždí (20 g) nebo 1 sáček sušeného
- 250 ml mléka
- 90 g másla – změklé
- 2 žloutky (bílky si nechte na potření mazance)
- 100 g třtinového cukru
- špetka soli
- citrónová kůra – možno vynechat
- 1 tvaroh (250 g, já použila v kostce, klidně může být i vaničkový)
- 25 g rozinek
- rozšlehaný bílek se lžící vody na potření
- nasekané mandle na posypání
Jak na to?
- Těsto lze zadělat více způsoby. Buď kompletně ručně, nebo pomocí hnětacích háků robota.
- Pokud použijete sušené droždí, přidejte ho k sypkým surovinám a všechno smíchejte dohromady.
Když použijete čerstvé droždí, vytvořte kvásek – rozdrobte ho do vlažného mléka společně se lžičkou cukru. A nechte vzejít kvásek. - Bochánek těsta dáme do mísy a necháme na teplém místě pod utěrkou poprvé vykynout minimálně hodinu a půl.
- Bochánek přesuneme na pracovní plochu a zpracujeme ho. Ideální je tvořit kulatý tvar překládáním – vždy dvě protilehlé strany vtlačit doprostřed. A tak dlouho podebíráme než nám vznikne tvar koule.
- Bochánek dáme na plech vyložený pečícím papírem a potřeme mašlovačkou dobře rozšlehaným bílkem se lžící vody.
- A teď je na řadě druhé kynutí – necháme ho na plechu znovu vykynout. Klidně zase hodinu a půl v teple, až pěkně nabyde. Díky tomu mazanec nebude placatý.
- Než ho dáme do vyhřáté trouby, ještě ho přetřeme bílkem a nahoře nařízneme křížek, případně ještě posypeme mandlemi.
- Pečeme celkově asi 40 minut – nejdříve 10 minut na 180 stupňů, pak 30 minut na 170 stupňů…ale záleží na Vaší troubě. Upečení vyzkoušejte špejlí.
- Pokud mazanec tmavne moc na povrchu, můžete ho přikrýt alobalem.