Pokud máte rádi rizoto, krupoto s houbami vám bude chutnat určitě. Kroupy patřily do tradiční české kuchyně odpradávna, jen se trošku vytratily. Jsou velmi snadné na přípravu.
Co budeme potřebovat (na 4 porce)?
- 350 g krup
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 snítka tymiánu
- ½ lžičky drceného kmínu
- 700 ml vývaru
- 150 ml smetany na vaření
- 250 g žampionů nebo jiných hub
- 70 g sýra Gran Moravia nebo parmezánu
- sůl
- pepř
Jak na to?
- Kroupy propláchneme od nečistot. (Můžeme je na pár hodin namočit, ale pokud spěcháte nemusíte).
- V hrnci necháme zesklovatět nadrobno nasekanou cibuli.
- Přisypeme kroupy, vše podlijeme vývarem a promícháme. Můžeme přidat celou snítku tymiánu a prolisovaný česnek. Osolíme, opepříme a vaříme asi 15 min.
- Houby nakrájíme na plátky a přidáme ke kroupám. Ještě dál vaříme.
- Na závěr vaření přilijeme smetanu a vše svaříme do zhoustnutí. Poté vyjmeme tymián, odstavíme a vmícháme najemno nastrouhaný sýr.
A můžeme si mlaskat 👅.
Dá se i dobře vzít s sebou do krabičky.