Žampionové krupoto

Pokud máte rádi rizoto, krupoto s houbami vám bude chutnat určitě. Kroupy patřily do tradiční české kuchyně odpradávna, jen se trošku vytratily. Jsou velmi snadné na přípravu.

Co budeme potřebovat (na 4 porce)?

  • 350 g krup
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 snítka tymiánu
  • ½ lžičky drceného kmínu
  • 700 ml vývaru
  • 150 ml smetany na vaření
  • 250 g žampionů nebo jiných hub
  • 70 g sýra Gran Moravia nebo parmezánu
  • sůl
  • pepř

Jak na to?

  1. Kroupy propláchneme od nečistot. (Můžeme je na pár hodin namočit, ale pokud spěcháte nemusíte).
  2. V hrnci necháme zesklovatět nadrobno nasekanou cibuli.
  3. Přisypeme kroupy, vše podlijeme vývarem a promícháme. Můžeme přidat celou snítku tymiánu a prolisovaný česnek. Osolíme, opepříme a vaříme asi 15 min.
  4. Houby nakrájíme na plátky a přidáme ke kroupám. Ještě dál vaříme.
  5. Na závěr vaření přilijeme smetanu a vše svaříme do zhoustnutí. Poté vyjmeme tymián, odstavíme a vmícháme najemno nastrouhaný sýr.

A můžeme si mlaskat 👅.

Dá se i dobře vzít s sebou do krabičky.