Limetkovo-makový dort s malinami

Limetkovo-makový dort s malinami

Když jsem dostala nápad upéct babičce k 80. narozeninám dort, byl tenhle jasná volba.
Jestli chcete udělat radost všem generacím, určitě ho zkuste.. Svým korpusem z domácích sušenek vonících limetkou dostane prostě každého. Má i svěží jemnou tvarohovou náplň doplněnou mákem….hned jak jsem ho přinesla ke stolu, všem se sbíhaly sliny a muselo se jít krájet.
A jasně že tu je recept…

Co nakoupit? 

Domácí limetkové sušenky: 

  • 170 g másla – změklého
  • 80 g třtinového cukru
  • strouhaná kůra z 1 limetky (ideálně BIO)
  • šťáva z 1 limetky (ideálně BIO)
  • 1 žloutek
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/3 vanilkového lusku, semínka vyškrábnutá  – nemusí být
  • 250g hladké špaldové mouky (ve žlutém obalu z Lidlu určitě nezklame)

Korpus: 

  • limetkové sušenky
  • 25 g másla, rozpuštěného – pokud je potřeba

Náplň:

  • 4 vaničky měkkého tvarohu (neděste se, ale je to celkem 1000 g)
  • 150 g zakysané smetany
  • 120 g třtinového cukru (nebo více, podle vaší chuti)
  • 1 lžička strouhané kůry z limetky (ideálně BIO)
  • 2/3 vanilkového lusku, semínka vyškrábnutá – nemusí být
  • 4 lžíce nemletého máku
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 3 vejce + bílek zbylý ze sušenek

Na ozdobu: 

  • 250 g malin
  • 1 limetka, nakrájená na plátky

Vrhneme se na pečení?

  1. Nejdřív si připravíme sušenky. Ideálně den předem.
    Máslo ušleháme s cukrem. Pak postupně zašleháme limetkovou kůru a šťávu, žloutek, sůl a vanilku.
    Když máme vše dokonale spojeno, přidáme mouku prosátou přes jemné sítko.
    Vše krátce promícháme a když se těsto spojí do koule, vyklopíme ho na vál nebo na jinou desku a vytvoříme z něj dlouhý váleček, který zabalíme do potravinové fólie a necháme odpočívat 1 hodinu v mrazáku. 
  2. Troubu předehřejeme na 180°C.
    Váleček těsta vyndáme z mrazáku, vybalíme ho z fólie a ostrým nožem nakrájíme na 0,5 cm silné plátky a narovnáme je na plech vyložený pečícím papírem.
    Vůbec nijak nerozvalujeme.
    Mezi jednotlivými sušenkami necháme alespoň 2 cm mezery – opravdu se to vyplatí, hodně se „roztečou“.
    Sušenky vložíme do trouby a pečeme přibližně 15 minut nebo do zezlátnutí.
    Pak je necháme vychladnout.
  3. Troubu nahřejeme na 180°C.
    Dno i boky dortové formy vyložíme pečícím papírem (na upevnění papíru na bocích pomůže máslo).
    Sušenky nadrtíme nebo rozmixujte a smícháme s rozpuštěným máslem (pokud je sušenková hmota příliš suchá).
    Vzniklou drobenku vsypeme do formy a rozprostřeme lžící. Pečeme asi  10 minut, a pak necháme asi 10 minut chladnout.
  4. Teplotu v troubě snížíme na 120°C.
    Tvaroh prošleháme se zakysanou smetanou a osladíme podle chuti.
    Pak vmícháme limetkovou kůru, vanilku, mák a škrob.
    Nakonec po jednom zašleháme vejce.
    Připravenou náplň nalijeme na předpečený korpus a vložíme do trouby.
    Pečeme přibližně 45 minut – prostě dokud okraje dortu nejsou pevné a střed stále ještě lehce třaslavý.
  5. Pak necháme vychladnout a ideálně ukryjeme před ochutnávači do lednice na 3 hodiny.
  6. Ozdobíme malinami a plátky limetky. Já maliny přilepila tvarohem.

PS:
Pokud nestíháte a návštěva je skoro za dveřmi, můžete koupit jakékoli máslové sušenky (ideálně citrónové), jelikož jsou sušší platí poměr 200 g sušenek ku 60 g másla.

A nechte si mlaskat…

IMG_1069

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.