Když jsem dostala nápad upéct babičce k 80. narozeninám dort, byl tenhle jasná volba.
Jestli chcete udělat radost všem generacím, určitě ho zkuste.. Svým korpusem z domácích sušenek vonících limetkou dostane prostě každého. Má i svěží jemnou tvarohovou náplň doplněnou mákem….hned jak jsem ho přinesla ke stolu, všem se sbíhaly sliny a muselo se jít krájet.
A jasně že tu je recept…
Co nakoupit?
Domácí limetkové sušenky:
- 170 g másla – změklého
- 80 g třtinového cukru
- strouhaná kůra z 1 limetky (ideálně BIO)
- šťáva z 1 limetky (ideálně BIO)
- 1 žloutek
- 1/4 lžičky soli
- 1/3 vanilkového lusku, semínka vyškrábnutá – nemusí být
- 250g hladké špaldové mouky (ve žlutém obalu z Lidlu určitě nezklame)
Korpus:
- limetkové sušenky
- 25 g másla, rozpuštěného – pokud je potřeba
Náplň:
- 4 vaničky měkkého tvarohu (neděste se, ale je to celkem 1000 g)
- 150 g zakysané smetany
- 120 g třtinového cukru (nebo více, podle vaší chuti)
- 1 lžička strouhané kůry z limetky (ideálně BIO)
- 2/3 vanilkového lusku, semínka vyškrábnutá – nemusí být
- 4 lžíce nemletého máku
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 3 vejce + bílek zbylý ze sušenek
Na ozdobu:
- 250 g malin
- 1 limetka, nakrájená na plátky
Vrhneme se na pečení?
- Nejdřív si připravíme sušenky. Ideálně den předem.
Máslo ušleháme s cukrem. Pak postupně zašleháme limetkovou kůru a šťávu, žloutek, sůl a vanilku.
Když máme vše dokonale spojeno, přidáme mouku prosátou přes jemné sítko.
Vše krátce promícháme a když se těsto spojí do koule, vyklopíme ho na vál nebo na jinou desku a vytvoříme z něj dlouhý váleček, který zabalíme do potravinové fólie a necháme odpočívat 1 hodinu v mrazáku. - Troubu předehřejeme na 180°C.
Váleček těsta vyndáme z mrazáku, vybalíme ho z fólie a ostrým nožem nakrájíme na 0,5 cm silné plátky a narovnáme je na plech vyložený pečícím papírem.
Vůbec nijak nerozvalujeme.
Mezi jednotlivými sušenkami necháme alespoň 2 cm mezery – opravdu se to vyplatí, hodně se „roztečou“.
Sušenky vložíme do trouby a pečeme přibližně 15 minut nebo do zezlátnutí.
Pak je necháme vychladnout. - Troubu nahřejeme na 180°C.
Dno i boky dortové formy vyložíme pečícím papírem (na upevnění papíru na bocích pomůže máslo).
Sušenky nadrtíme nebo rozmixujte a smícháme s rozpuštěným máslem (pokud je sušenková hmota příliš suchá).
Vzniklou drobenku vsypeme do formy a rozprostřeme lžící. Pečeme asi 10 minut, a pak necháme asi 10 minut chladnout. - Teplotu v troubě snížíme na 120°C.
Tvaroh prošleháme se zakysanou smetanou a osladíme podle chuti.
Pak vmícháme limetkovou kůru, vanilku, mák a škrob.
Nakonec po jednom zašleháme vejce.
Připravenou náplň nalijeme na předpečený korpus a vložíme do trouby.
Pečeme přibližně 45 minut – prostě dokud okraje dortu nejsou pevné a střed stále ještě lehce třaslavý. - Pak necháme vychladnout a ideálně ukryjeme před ochutnávači do lednice na 3 hodiny.
- Ozdobíme malinami a plátky limetky. Já maliny přilepila tvarohem.
PS:
Pokud nestíháte a návštěva je skoro za dveřmi, můžete koupit jakékoli máslové sušenky (ideálně citrónové), jelikož jsou sušší platí poměr 200 g sušenek ku 60 g másla.