Neznám lepší způsob jak se osvěžit… a výroba je opravdu jednoduchá.
Co budeme potřebovat?
- 30 květenství černého bezu (bílé drobné kvítky, stačí si je jen natrhat)
- 1 kg třtinového cukru (nebojte se není to moc, bude jen příjemně nasládlý)
- šťáva ze 3 bio citrónů
- 3 lžíce kyseliny citrónové (nebude se tak rychle kazit)
Opravdu nic víc… no ještě vodu a hrnec 😀 .
Jak na to?
- Ve velkém hrnci převaříme 2 litry vody.
- Mezitím květy krátce opereme pod studenou vodou a zalijeme je vychladlou převařenou vodou.
- Takto je necháme v chladu louhovat 12-24 hodin. Ke květům můžeme přidat i jeden na plátky nakrájený bio citrón, ale není to nutné.
- Šťávu pak scedíme přes sítko nebo gázu do hrnce.
- Přidáme cukr, kyselinu citrónovou, citrónovou šťávu a vaříme, mícháme dokud se cukr nerozpustí.
Pozor pozor:
Míchejte pořádně, ať se Vám cukr nepřichytí na dno. - Jakmile se všechen cukr rozpustí, už dál nevaříme.
- Zahříváme opravdu lehce, jen šťávu přivedete z chladného stavu do pokojové teploty cca 30°C.
- Případnou bílou pěnu na povrchu zkuste sesbírat pryč.
- A máme skoro hotovo.
Sirup už jen plníme přes sítko do skleněných lahví vymytích vroucí vodou nebo vysterilizovaných v troubě při 100°C v troubě na plechu s trochou vody asi 15 minut.
Víčka vyvaříme a necháme uschnout.
Aby dále vydržel:
Před uzavřením můžeme na povrch sirupu nakapat pár kapek lihu nebo jiného alkoholu, zničíme tak bakterie. - Pak je ideální sirup přesunout do ledničky.
Bezová limonáda
Sirup jen zředíme vodou nebo minerálkou, přidáme led, brčko a osvěžení je na světě…
Na zdraví
přeje Martina a Chia