Jednoduchý bezinkový sirup

Neznám lepší způsob jak se osvěžit… a výroba je opravdu jednoduchá.

Co budeme potřebovat?

  • 30 květenství černého bezu (bílé drobné kvítky, stačí si je jen natrhat)
  • 1 kg třtinového cukru (nebojte se není to moc, bude jen příjemně nasládlý)
  •  šťáva ze 3 bio citrónů
  • 3 lžíce kyseliny citrónové (nebude se tak rychle kazit)

Opravdu nic víc… no ještě vodu a hrnec  😀 .

IMG_1847

Jak na to?

  • Ve velkém hrnci převaříme 2 litry vody.
  • Mezitím květy krátce opereme pod studenou vodou a zalijeme je vychladlou převařenou vodou.
  • Takto je necháme v chladu louhovat 12-24 hodin. Ke květům můžeme přidat i jeden na plátky nakrájený bio citrón, ale není to nutné.
  • Šťávu pak scedíme přes sítko nebo gázu do hrnce.
  • Přidáme cukr, kyselinu citrónovou, citrónovou šťávu a vaříme, mícháme dokud se cukr nerozpustí.
    Pozor pozor:
    Míchejte pořádně, ať se Vám cukr nepřichytí na dno.
  • Jakmile se všechen cukr rozpustí, už dál nevaříme.
  • Zahříváme opravdu lehce, jen šťávu přivedete z chladného stavu do pokojové teploty cca 30°C.
  • Případnou bílou pěnu na povrchu zkuste sesbírat pryč.
  • A máme skoro hotovo.
    Sirup už jen plníme přes sítko do skleněných lahví vymytích vroucí vodou nebo vysterilizovaných v troubě při 100°C v troubě na plechu s trochou vody asi 15 minut.
    Víčka vyvaříme a necháme uschnout.
    Aby dále vydržel:
    Před uzavřením můžeme na povrch sirupu nakapat pár kapek lihu nebo jiného alkoholu, zničíme tak bakterie.
  • Pak je ideální sirup přesunout do ledničky.

IMG_1871.1

Bezová limonáda

Sirup jen zředíme vodou nebo minerálkou, přidáme led, brčko a osvěžení je na světě…
Na zdraví
přeje Martina a Chia

IMG_1910

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.