Restaurant Day a já

Restaurant Day (zkráceně RD) je celosvětová akce pro milovníky jídla, která vznikla poprvé v roce 2011 v Helsinkách a od té doby se šíří světem. Je to den určený kulinářským nadšencům a to nejen těm, co rádi vaří, ale také těm co rádi jedí.

V rámci tohoto dne si může každý vyzkoušet být majitelem své restaurace, bistra nebo kavárny. Může si otevřít svůj stánek se vším, co uvaří nebo upeče. Je to i den milých  „sousedských“ setkání a povídání u dobrého jídla.

U nás v Hradci RD rozjela Lenka Rejtharová v únoru 2016.  A mám pocit, že je hodně úspěšný a rozrůstá se a to i díky tomu, že je velmi milá usměvavá a nápomocná každému účastníkovi, což dělá z účasti velkou pohodu a radost.

Jaký je Restaurant Day na vlastní kůži?

O mé účasti na RD jsem uvažovala už od prvního RD, na kterém jsem byla … byl to i první, který se v Hradci uskutečnil. Pořád jsem ale pochybovala jestli to zvládnu a bude to dost dobré 🙂 .

Na druhý RD jsem vyrazila v říjnu 2016 a překvapilo mě, že asi hodinu po otevření už skoro všichni vyprodali a balili. Takže jsem si, řekla, že jdu do toho a na příštím už budu i se svým stánkem VAŘME JINAK.
Takže jsem už od října snila, jaký stánek bude, co uvařím a upeču…ale běžné povinnosti mě pohltili a já nezačala s praktickým řešením zrovna brzy :-). Měla jsem v hlavě spoustu ale: co když bude zima, co když bude moc teplo, co když se mi všechno rozteče teplem a tak. Nakonec jsem se do toho ale zakousla a všechno začala promýšlet. Vysnila jsme si podávání na papírových táccích a recepty na zdravější verze sladkých i slaných dobrot jako jsou donuty a cheesecaky. Vysnila jsem si třeba i dřevěný etažér (několikapatrový podnos), který mi nakonec vyrobil můj hodný dědeček. Dalším nápadem byly vlaječky Vařme jinak použité na spojení sendvičů  (které byly mimochodem velký hit) a spoustu dalšího.

A v sobotu to nastalo – DEN PŘÍPRAV. Naštěstí se mě připojili dva moc šikovní pomocníci moje švagrová Domča a kamarád Martin. Už když jsem Domče posílala menu, napsala mi: „Ty brdo, to doufam, ze jsi zacala varit a pect uz pred tydnem. To zvladnes vsechno do nedele? smekam!!!!! Asi bude pomoc vic nez potreba  „  A opravdu byla 😉 .

První kváskové těsto už kynulo od pátku na okně. V 9 hodin jsme rozjeli troubu a do 21 hodin se nezastavila :). Rozdělili jsme se na sladký (Domča a Martin) a slaný (já) tým.  A mohlo se začít s cheesecaky, donuty a pečivem na sendviče. Já zadělávala další a další těsto na pečivo, protože jak jinak u mě, nemohl být přece jeden druh pečiva a kupované to vůůůbec ne.

22 hodin jsem zavelela konec, co se nestihlo už se nestihne. Vyspat se a budíček v 6.30 ráno.

A v neděli v 11 hodin to vypuklo  – 1. vařmejinačí stánek se zdravými dobrotami otevřel.

18623166_10209446221768728_1392074002_n

Jaká byla naše nabídka?

  •  sendvič Waldorf – se šunkou a celerovou pomazánkou
  • celozrnná bulka s řepou a balkánským sýrem
  • kvásková bulka s tofu, žampióny a špenátem
  • sezamová bulka s vaječnou pomazánkou a mrkví
  • bulka s modrým sýrem a hruškami
  • cheesecake s jablky a celozrnnou drobenkou
  • cheesecake se zakysanou smetanou a ovocem
  • cheesecake s karamelem
  • donut Bounty s kokosem a čokoládou
  • donut Ovocňák s ovocnou polevou

18555864_10209443930671452_3109277619072431500_n16559127_290086831450360_1137718645_n

 

 

 

 

 

 

 

Sendviče šly neuvěřitelně „na dračku“ a my v 12.30 už neměli ani drobek…nevadí … přešli jsme na sladké.
Všechno jsme vyprodali a já byla opravdu šťastná z toho jak celý den dopadl.

18670820_1013510048779117_6943901615338562429_n

Restaurant Day je prostě výborná zkušenost…a určitě nebyl můj poslední.

Děkuju moc všem co k nám přišli ochutnat menu VAŘME JINAK.
A mému super týmu, bez kterého bych to nedala.

Tak příště určitě znova  AHOJ NA RESTAURANT DAY HRADEC KRÁLOVÉ…

FullSizeRender (3)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.