Brownies je zkrátka klasika, kterou zbožňuje každý milovník čokolády.
Většina receptů na zdravější verzi obsahuje fazole a to u nás doma vyvolalo paniku … takže tenhle recept je bez luštěnin. Přísahám.
Co budeme potřebovat?
– 3 velké zralé (klidně přezrálé) banány
– 60g kvalitní hořké čokolády
– 30g holandského kakaa
– 3 lžíce celozrnné žitné mouky
– 1 lžička prášku do pečiva (bez fosfátů)
– 2 vejce od šťastných slepiček
– 2 vrchovaté lžíce medu nebo 50g datlové pasty (do vody přes noc namočených a následně rozmixovaných datlí)
– 1 lžička oleje
– 1 lžička vanilkového extraktu (není nutné)
– 50g sušených neproslazovaných brusinek (není nutné)
Jak na to?
– Tyčových mixérem rozmixujeme banány, vejce a med.
– V druhé misce důkladně smícháme kakao, mouku a kypřící prášek.
– V mikrovlnce nebo ve vodní lázni rozpustíme 30g čokolády společně s lžičkou oleje. Pak ji vlejeme do tekuté směsi.
– Pak přidáme sypkou směs a pořádně zamícháme nebo promixujeme.
– Zbylou čokoládu rozsekáme na malé kousky a vmícháme nakonec do těsta.
– Pak můžeme ještě přidat vanilkový extrakt a brusinky.
– Pečící formu vyložíme pečícím papírem (ideálně i strany).
– Dáme péct na 180°C cca na 25 minut. Střed by neměl být úplně upečený – musí být navrchu tuhý, ale uvnitř vláčný.
– Já podávala s ovocnou omáčkou, připravenou z prohřátého mraženého ovoce.