Sezónní ovoce a zelenina v květnu

Sezónní plodiny květen

Jaké plodiny jsou typické pro KVĚTEN?Sezónní plodiny květen

Cibule: je královnou české kuchyně. Tady asi využití snadno najdete.

Ředkvičky: úplně nejjednodušší variantou je poklást tenkými plátky chléb s máslem. Plátky můžete doplnit i jarní saláty. Obohatí i tvarohové pomazánky. Přihodit je můžete i do omelety nebo k míchaným vajíčkům.
Další ředkvičkové recepty najdete v článku Jarní dobroty: Ředkvičky ZDE.

Chřest: v kuchyni se s ním dá doslova kouzlit – od polévky přes svačinku až po hlavní chod(třeba rizoto). Se zeleným to budete mít jednodušší, nemusí se totiž loupat.

Kedlubny: klasika je jen tak nakrájená. Můžete ale vyzkoušet i polévku, salát, pomazánku nebo kedlubnové zelí.

Listové saláty: nejenže nám poslouží ve studené kuchyni, můžete si je užít i na teplo – dají se třeba i zapékat.
Zajímají vás přímo recepty? Najdete je ZDE.

Jahody: výborně doplní kdejaký moučník nebo palačinky. Určitě si je můžete užít i v marmeládě nebo knedlících z tvarohového těsta (recept ZDE).

Celer: se hodí do polévek, omáček a pod maso. Použijete ho směle i do pomazánek nebo ho schovejte do karbanátků.

Červená řepa: pečená řepa (zakáplá jen olivovým olejem) se výborně kombinuje se sýry a ořechy. Klidně ji ale „vpašujte“ do pomazánek.
Další řepové zajímavosti a recepty najdete ZDE.

Česnek: využití čerstvého je jasné, ale pečený ve slupce je vynikající, má nasládlou chuť, a můžete ho přidávat do různých pomazánek.

Pórek: je ideální v slaných muffinech a koláčích.

Petržel: každého napadne jako základ vývaru nebo omáček. Ale pyré se hodí všude tam, kde běžně podáváte bramborovou kaši. Největší dobrotou je ale pečená.

Mrkev: kdo by nemiloval její nasládlou chuť. Je výborná syrová. Ale klidně ji můžete připravit vařenou nebo pečenou. Mrkvový dort je také vsázka na jistotu (recept ZDE).

Máte tip na nějaké jiné jídlo z květnových surovin?
Těším se v komentářích.