Dnes jsem měla svou televizní premiéru v hlavní roli s touto polévkou. Baví mě svou jednoduchostí, rychlostí a vaší peněžence se bude také líbit. Suroviny určitě máte běžně doma.
Zkuste ji taky.
Červená čočka je nejsnadnější luštěnina – nemusíte ji vůbec namáčet a nenadýmá.
Co budeme potřebovat (2 – 3 porce):
- 100 g červené čočky
- 1 cibule – nakrájená na kostičky
- 1 stroužek česneku – na kostičky
- 3 lžíce olivového nebo řepkového oleje na tepelnou úpravu
- 1 mrkev – nakrájená na kostičky
- 2 jarní cibulky – na kousky – možno vynechat
- 5 rajčat nebo 1/2 lahve pasírovaných rajčat (seženete v Lidlu) nebo 1 plechovka loupaných rajčat (složení: jen rajčata v rajčatové šťávě a kyselina citrónová)
- 1 l zeleninového vývaru – ideálně z odřezků a slupek ze zeleniny (malou zkratku je BIO zeleninový bujón Würtzl)
- oregano – ideálně čerstvé
- dochucení: bazalka, sůl
Jak na to?
- Nejprve propereme červenou čočku na cedníku a necháme ji chvilku okapat.
- Mezitím nakrájíme česnek a cibuli na kostičky a dáme je osmahnout chvilku na olej (jen doskolvata).
- Po chvilce přidáme nakrájenou mrkev a restujeme ji asi 5 minut.
- Pak přidáme čočku, kterou osmahneme tak, aby bylo každé zrníčko obalené v oleji.
- Přidáme rajčata, vývar a oregano.
- Vaříme spolu přibližně 15 minut, dokud není čočka měkká.
- Potom dochutíme už jen solí a bazalkou, už nevaříme.Jen jíme a jíme…
TIP:
Indická varianta – s kořením garam masala nebo kari.
Mexická varianta – s chilli papričkou.