Recept z pořadu Nový den: Polévka z červené čočky

Dnes jsem měla svou televizní premiéru v hlavní roli s touto polévkou. Baví mě svou jednoduchostí, rychlostí a vaší peněžence se bude také líbit. Suroviny určitě máte běžně doma.
Zkuste ji taky.

Červená čočka je nejsnadnější luštěnina – nemusíte ji vůbec namáčet a nenadýmá.

Co budeme potřebovat (2 – 3 porce):

  • 100 g červené čočky
  • 1 cibule – nakrájená na kostičky
  • 1 stroužek česneku – na kostičky
  • 3 lžíce olivového nebo řepkového oleje na tepelnou úpravu
  • 1 mrkev – nakrájená na kostičky
  • 2 jarní cibulky – na kousky – možno vynechat
  • 5 rajčat nebo 1/2 lahve pasírovaných rajčat (seženete v Lidlu) nebo 1 plechovka loupaných rajčat (složení: jen rajčata v rajčatové šťávě a kyselina citrónová)
  • 1 l zeleninového vývaru – ideálně z odřezků a slupek ze zeleniny (malou zkratku je BIO zeleninový bujón Würtzl)
  • oregano – ideálně čerstvé
  • dochucení: bazalka, sůl

Jak na to? 

  1.  Nejprve propereme červenou čočku na cedníku a necháme ji chvilku okapat.
  2. Mezitím nakrájíme česnek a cibuli na kostičky a dáme je osmahnout chvilku na olej (jen doskolvata).
  3. Po chvilce přidáme nakrájenou mrkev a restujeme ji asi 5 minut.
  4. Pak přidáme čočku, kterou osmahneme tak, aby bylo každé zrníčko obalené v oleji.
  5. Přidáme rajčata, vývar a oregano.
  6. Vaříme spolu přibližně 15 minut, dokud není čočka měkká.
  7. Potom dochutíme už jen solí a bazalkou, už nevaříme.Jen jíme a jíme… 

TIP:
Indická varianta – s kořením garam masala nebo kari.
Mexická varianta – s chilli papričkou.

Vyzkoušíte ji?