6 tipů pro zdravější smažení

Smažení zeleniny na minimu tuku

Smažení patří jednoznačně mezi méně vhodné způsoby tepelné úpravy. Ale občas můžeme přivřít oko a něco si dopřát.

smazeni

Podívejme se spolu na tipy, aby naše smažení zdraví škodilo co nejméně:

1. Kvalitní tuk

Naprostý základ je používání kvalitního tuku či oleje, který snese smažení při vysokých teplotách.
Pokud se rozhodnete smažit, rozhodně to nedělejte na másle či panenských rostlinných olejích, ty se snadno připalují.

Vhodné jsou rafinované oleje, jako je třeba řepkový nebo olivový.

„Při smažení je nejdůležitější dbát na to, abychom používali oleje a tuky, které jsou pro tento účel speciálně určené,“ zdůrazňuje Doc. Ing. Jana Dostálová, CSc., z Fóra zdravé výživy. Obvykle to na nich bývá napsané. Jsou vyrobené tak, aby v nich při dodržení správné teploty nevznikaly zdraví škodlivé látky nebo jen ve velmi omezené míře. „Signálem, že jsme ji překročili a olej nebo tuk se přepaluje, bývá obvykle modravý dým, který se z nich začne linout,“ upozorňuje docentka Dostálová.

2. Nepostradatelný pomocník – kvalitní pánev

Kromě oleje musíme mít také kvalitní pánev s nepřilnavým a nepoškozeným povrchem. Pokud je totiž pánev kvalitní stačí použít méně tuku, takže stačí pánev jen potřít olejem, nemusí ho být vrstva.

3. Správná teplota

Tuk musíme rozehřát na dostatečnou teplotu a tu poté udržovat. Příliš nízká teplota znamená, že nám potraviny nasáknou spoustu oleje – proto nikdy nedáváme jídlo na studenou pánev.

4. Čirý olej

Během smažení se snažíme udržet olej pokud možno čirý. Různé zbytky dříve nebo později zuhelnatí a začnou nám dělat neplechu.

5. Odstranění přebytku tuku

Nakonec necháme jídlo okapat a rychle ho přeložme na teplý talíř vyložený papírovými ubrousky, které povrch zbaví přebytečného tuku.
V případě řízků je můžete ihned po osmažení ponořit na několik vteřin do vroucí vody a osušit, tím se také zbavíme přebytečného tuku.

6. Tip na závěr

Zdravější variantou je rychlé restování na pánvi s troškou oleje, aby se maso zatáhlo a zelenina zůstala křupavá, a pak dopečení v troubě.

Zdroj:
Novinky.cz. Jídlo lze smažit i zdravěji. https://www.novinky.cz/zena/zdravi/46256-jidlo-lze-smazit-i-zdraveji.html

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.