Smažení patří jednoznačně mezi méně vhodné způsoby tepelné úpravy. Ale občas můžeme přivřít oko a něco si dopřát.
Podívejme se spolu na tipy, aby naše smažení zdraví škodilo co nejméně:
1. Kvalitní tuk
Naprostý základ je používání kvalitního tuku či oleje, který snese smažení při vysokých teplotách.
Pokud se rozhodnete smažit, rozhodně to nedělejte na másle či panenských rostlinných olejích, ty se snadno připalují.
Vhodné jsou rafinované oleje, jako je třeba řepkový nebo olivový.
„Při smažení je nejdůležitější dbát na to, abychom používali oleje a tuky, které jsou pro tento účel speciálně určené,“ zdůrazňuje Doc. Ing. Jana Dostálová, CSc., z Fóra zdravé výživy. Obvykle to na nich bývá napsané. Jsou vyrobené tak, aby v nich při dodržení správné teploty nevznikaly zdraví škodlivé látky nebo jen ve velmi omezené míře. „Signálem, že jsme ji překročili a olej nebo tuk se přepaluje, bývá obvykle modravý dým, který se z nich začne linout,“ upozorňuje docentka Dostálová.
2. Nepostradatelný pomocník – kvalitní pánev
Kromě oleje musíme mít také kvalitní pánev s nepřilnavým a nepoškozeným povrchem. Pokud je totiž pánev kvalitní stačí použít méně tuku, takže stačí pánev jen potřít olejem, nemusí ho být vrstva.
3. Správná teplota
Tuk musíme rozehřát na dostatečnou teplotu a tu poté udržovat. Příliš nízká teplota znamená, že nám potraviny nasáknou spoustu oleje – proto nikdy nedáváme jídlo na studenou pánev.
4. Čirý olej
Během smažení se snažíme udržet olej pokud možno čirý. Různé zbytky dříve nebo později zuhelnatí a začnou nám dělat neplechu.
5. Odstranění přebytku tuku
Nakonec necháme jídlo okapat a rychle ho přeložme na teplý talíř vyložený papírovými ubrousky, které povrch zbaví přebytečného tuku.
V případě řízků je můžete ihned po osmažení ponořit na několik vteřin do vroucí vody a osušit, tím se také zbavíme přebytečného tuku.
6. Tip na závěr
Zdravější variantou je rychlé restování na pánvi s troškou oleje, aby se maso zatáhlo a zelenina zůstala křupavá, a pak dopečení v troubě.
Zdroj:
Novinky.cz. Jídlo lze smažit i zdravěji. https://www.novinky.cz/zena/zdravi/46256-jidlo-lze-smazit-i-zdraveji.html