Sezónní ovoce a zelenina v dubnu

Sezónní plodiny duben

Ke zdravému vaření patří sezónní potraviny.
Jaké jsou to v DUBNU?
Sezónní plodiny duben

Mám pro Vás pár nápadů, jak se je v kuchyni užít😀:

Cibule: je královnou české kuchyně. Tady asi využití snadno najdete.

Ředkvičky: úplně nejjednodušší variantou je poklást tenkými plátky chléb s máslem. Plátky můžete doplnit i jarní saláty. Obohatí i tvarohové pomazánky. Přihodit je můžete i do omelety nebo k míchaným vajíčkům.
Více o ředkvičkách se dočtete v článku Jarní dobroty: Ředkvičky ZDE.

Medvědí česnek: chutná nejlépe čerstvý, proto se hodí na nakrájený chléb a do salátů. Výborná jsou také nejrůznější másla, pesta a pomazánky.

Plané byliny: mohou výživově předčit i běžně pěstované rostliny, proto je škoda nevyužít je. Je třeba je ale umět rozpoznat. K bezpečným druhům patří pampelišky, sedmikrásky, violky, jitrocel, bršlice, řebříček, kopřivy a hluchavky nebo lístky jetele. V kuchyni se dají zpracovávat podobně jako listová zelenina a běžné bylinky.

Mrkev: kdo by nemiloval její nasládlou chuť. Je výborná syrová. Ale klidně ji můžete připravit vařenou nebo pečenou. Mrkvový dort je také vsázka na jistotu (recept ZDE).

Červená řepa: pečená řepa (zakáplá jen olivovým olejem) se výborně kombinuje se sýry a ořechy. Klidně ji ale „vpašujte“ do pomazánek.
Více řepových receptů najdete ZDE

Celer: se hodí do polévek, omáček a pod maso. Použijete ho směle i do pomazánek nebo ho schovejte do karbanátků.

Zelí: co třeba odlehčený salát Coleslaw? Nebo saláty z kysaného zelí?

Česnek: využití čerstvého je jasné, ale pečený ve slupce je vynikající, má nasládlou chuť, a můžete ho přidávat do různých pomazánek.

Pórek: je ideální v slaných muffinech a koláčích.

Petržel: každého napadne jako základ vývaru nebo omáček. Ale pyré se hodí všude tam, kde běžně podáváte bramborovou kaši. Největší dobrotou je ale pečená.

Jablka: ideální jsou na sladké pečení, ale i na salát nebo podušená doplní třeba lívance. Křupavá kombinace jablek a vloček? To je crumble (recept ZDE).

Máte tip na nějaké jiné jídlo z dubnových surovin?
Těším se v komentářích.