20 tipů, jak jíst zdravě a levně

Při zdravém nakupování jde i ušetřit

Zdravá strava nemusí být nutně drahá.
Ať už chcete zhubnout nebo si udržet dobrou kondici, můžete s pomocí mých tipů využít levnější způsoby a přitom se neošidit.

Zdravý jídelníček si můžete vytvořit snadno a levně. Jak ušetřit a přitom jíst zdravě? Využijte těchto 20 tipů.

1. Kupujte, co opravdu potřebujete

Je dobré si uvědomit, co opravdu potřebujeme a co si kupujeme, jen protože na to máme chuť.
Některé potraviny kupujeme jen tak ze zvyku.
Dalším důvodem, proč vybíráme drahé a často i nevhodné potraviny je lenost.

2. Nakupujte podle seznamu

Před nákupem si naplánujte, co budete příští týden vařit a nakupte podle toho, tím se vyhnete nákupu zbytečností. V obchodě se pak už jen podívejte, jaké ovoce a zelenina je v akci a uzpůsobte tomu svůj nákupní košík.

3. Drahé nemusí být vždy zdravé

Zapomeňte na reklamy. V obchodě se spolehněte na své oči a čtěte etikety. Mnohdy má levnější nebo neznámý produkt lepší složení, než potravina značky z reklamy.

4. Nekupujte polotovary

Základní potraviny jako brambory, luštěniny, jogurty, tvarohy, vločky a podobné jsou vždy levnější než kupované polotovary složené z mnoha surovin.

5. Nakupujte velká balení trvanlivých potravin

Velké balení těstovin nebo luštěnin se vám doma určitě neztratí.
Navíc se bude hodit, pokud potřebujete vymyslet něco k obědu.

6. Pijte kohoutkovou vodu

Nakupovat plastové lahve s vodou je naprostý nesmysl. Ať už z hlediska financí, tak ekologie. Kohoutková voda je v ČR poměrně kvalitní.

7. Jezte podle sezóny

Zařaďte do jídelníčku potraviny, které mají právě sezónu. Vyplatí se vám to nejen finančně, ale i nutričně, využijete tím maximum výhod jednotlivých druhů (platí hlavně u ovoce a zeleniny).

8. Zeleninu před vařením krájejte na velké kusy

Čím více zeleninu před tepelnou úpravou nakrájíme, tím více poškodíme její ochrannou vrstvu a do malých kousků pronikne více vody.  Tím pak přijdeme o cenné látky a vitamíny.

9. Vyrobte si vlastní müsli

Nejen, že kupované směsi jsou drahé, obsahují většinou spoustu cukru, nebo hůř glukózovo-fruktózového sirupu, který pro naše tělo není vůbec vhodný.
Kupte si proto raději čisté ovesné vločky, několik druhů oříšků, semínka a sušené ovoce (ideálně bez siřičitanů) a směs si smíchejte doma. Získáte tím svou zdravou snídani podle vlastních chutí.

Víte, jak vločky vybrat? To vám prozradí můj článek: Rádce zdravého nákupu: jak vybírat vločky.

10. Snídejte kaše

Ranní kaše je fajn teplou výživnou variantou snídaně. Navíc pokud přidáte jogurt nebo tvaroh zasytí vás na celé dopoledne.
A suroviny na jejich výrobu jsou opravdu levné. Výborná snídaně je hotová během chvilky.
Máte chuť na malý kašový experiment? Tak určitě vyzkoušejte mrkvovou ovesnou kaši nasladko

11. Zeleninu do salátu strouhejte

Nastrouhaná zelenina vás trošku ošálí – má větší objem, a proto i malý salát vypadá jako obří porce. Oklamat můžete svoje oči i žaludek.

12. Jezte krémové polévky

Hustá zeleninová polévka vás zasytí. Hravě dodá cenné látky ze zeleniny. A je skvělou variantou teplé večeře. Navíc každá porce vyjde na pár korun.

Vyberte si jeden nebo více druhů své oblíbené zeleniny a uvařte ji vcelku. Poté nakrájejte, přidejte vodu nebo vývar a rozmixujte. Ochuťte solí nebo dalším kořením. A fajn jídlo je na světě.

Nikdo ani nezpozoruje, že jí neoblíbenou zeleninu :-).

13. Zeleninu a ovoce nenakupujte do zásoby

Od každého nakupte pár kousků, množství, které sníte a ať je nevyužité nevyhodíte.

14. Přestaňte s džusy a šťávami

Kupujete si čerstvé ovocné šťávy nebo je připravujete doma? Není to až taková výhra… spotřebujete tak mnohem více ovoce a využijete z něj mnohem méně.
Nevěříte? Vyzkoušejte jednoduchý trik: zkuste sníst tři pomeranče hned po sobě. Je to moc? Jak dlouho jste je jedli? Nejspíš to byla delší doba, než za kterou vypijete velkou sklenici ovocného džusu.

Odšťavněním se ochudíte o vlákninu a další cenné látky, které jinak v celém ovoci jsou. Navíc množství ovoce použité na šťávu může pěkně provětrat vaší peněženku.

Pokud chcete občas pít čerstvé ovocné džusy, nařeďte si je vodou a popíjejte pomalu.

15. Uvařte si dopředu doma

Chodíte v práci na obědy do restaurace? Pokud si uvaříte doma jistě pomůžete své peněžence.
Domácím vařením můžete využít maximum ze zdravých surovin a pohlídat si složení svého chutného oběda.
Když už budete v kuchyni můžete si klidně uvařit na pár dní dopředu. Ušetříte tak čas i energii.

16. Nekupujte ochucené jogurty

Za ovocné, čokoládové, vanilkové a jiné mléčné dobroty utrácíme často mnoho peněz a pro zdravý jídelníček to jsou nevhodné potraviny. Kupované ovocné jogurty jsou plné cukru, sladkých levných sirupů, želatiny a různých dochucujících složek. Kupte si raději bílý jogurt a do něj přidejte čerstvé ovoce nebo kvalitní marmeládu.

17. Připravte si domácí dezert

Smíchejte tvaroh s čerstvým ovocem a máte zdravou svěží dobrotu hned na světě.
Výbornou zmrzlinu můžete mít vždy připravenou v mrazáku, tak že zamrazíte kolečka banánů koupených ve větším množství v akci. Pak můžete přidat třeba čerstvé maliny…

18. Vzpomeňte si na tradiční recepty

Recepty našich babiček jsou levné a dobré.
Jáhly, pohanka a kroupy, to je jen pár zapomenutých surovin, které naši předci využívali a my jsme na ně zapomněli.

Navíc jídla často obsahují jen pár ingrediencí.

19. Připravte si domácí fast food

Při návštěvě rychlých občerstvení vždycky pořádně provětráte svou peněženku. Přijdete o hodně peněz a získáte spoustu nezdravého tuku a cukrů, a riskujete své zdraví

Co takhle si udělat oblíbené pochoutky doma? Hranolky v troubě zvládnete hravě. Maso orestujte na lžíci oleje a k němu přidejte kolečka cibule. Připravte si domácí dresing: dvě lžíce jogurtu, jedna lžíce majonézy, malá lžička polotučné hořčice, špetka oregana. Masem a cibulí naplňte celozrnnou bulku, přidejte čerstvá rajčata a okurky a máte svůj vlastní burger.

A co dezert? Mražené jahody rozmixujte s řeckým jogurtem.

20. Změňte myšlení

Někdy je méně více. Někdy se vyplatí investovat pár desítek korun navíc do potravin, které jsou plné výživných látek a vitamínů a sníme jich méně než utrácet peníze za nezdravé jídlo, které vašemu tělu ublíží.

Nestojí to za zkoušku? Být zdravější a přitom ušetřit?
Máte jiné nápady?
Moc ráda si je přečtu v komentářích pod článkem.