7 pomocníků vůle k hubnutí

Vůle ke změně

Když chcete hubnout je dobré mít pár pomocníků, kteří Vám pomohou ve snažení. Kteří to jsou? A jak je využít?

Trošku teorie na začátek

Vůle je vlastně schopnost pustit se do důležitých aktivit a ukončit ty nedůležité, překonat nechuť a upřednostnit dlouhodobě důležité před aktuálně lákavým.
Síla vůle nás má „nakopnout“, dodat nám rychle sílu, podržet nás ve slabé chvíli.

Pevná vůle není nic jiného než schopnost plnit vlastní předsevzetí a dotahovat svá rozhodnutí do konce.

Každý z nás vůli má, jen s ní musí vhodně pracovat, jinak je spíš náš nepřítel. A pro mnoho z nás je to také dobrá omluvenka, proč nezačít něco dělat: „Já mám slabou vůli, tak to nezvládnu.“ My jí ale společně pomůžeme.

Vaši hubnoucí pomocníci

1. pomocník: Kompetentňák

Dříve, než začnete shazovat kila, nebo hubnout „pneumatiky“ na břiše,  ujasněte si, co přesně o hubnutí víte a zda je Vaše metoda ta správná. Ananasová dieta a podobné nebude určitě to pravé :-).
S dobrými znalostmi a vhodnou metodou, půjde vše lépe.

2. pomocník: Cílař 

Mějte jen méně cílů současně. Příliš mnoho cílů totiž škodí Vašemu snažení. Nenakládejte si na sebe hned velké břemeno. Rozdělte si svou snahu do několika dílčích částí, které víte, že zvládnete splnit, budete mít tak motivaci do dalších změn. Ne vidinu dlouhé těžké pouti k cíli.

Rozumnější je odstraňovat své zvyky postupně. Jak třeba?

Nejdříve změňte stravu – nejprve dejte pryč pamlsky, pak přidejte zeleninu a ovoce. Pak se začněte věnovat pravidelnosti jídla. Později trochu zkoumejte, jak přesně by měla vypadat porce a jak jí poskládat.

Potom se začněte hýbat. Pro začátek stačí, když denně půjdete na delší procházku. Později rychlejším tempem. Pak přidejte třeba posilovnu nebo kolo.

S oběma kroky Vám moc ráda pomohu. Neváhejte mě kontaktovat.

3. pomocník: Realista

Nastavte si reálné a dosažitelné cíle. Hned na začátek si dobře promyslete, čeho vlastně chcete dosáhnout, bude pak jednodušší nepolevit, nenechat se zlákat a pokračovat dál.

4. pomocník : Plánovač

Plánování znamená, že změny budou dlouhodobější a nebudou tolik závislé na Vaší náladě. Udělejte si ze změn radost ne trápení.

Spojování

Pokud nestíháte, spojujte podobné kroky do jedné akce. Pokud například nemáte čas cvičit, protože musíte jít pro děti? Jděte pěšky, tím stihnete obojí.

Priority

Je dobré ujasnit si priority. Co je pro vás nejdůležitější? Proč všechny změny děláte?

Připomínač

Je dobré mít k dispozici různé připomínky. Úkoly si dejte na viditelná místa, ať si je připomínáte – třeba na ledničku.

5. pomocník: Opakovač

Opakování je dobré cvičení. Pokud začnete s něčím novým, tak Vám to na začátku asi nepůjde. Čím déle to budete opakovat, tím to bude snazší a tím méně chyb uděláte. Poprvé odmítnout po obědě u rodičů koláč je dost obtížné. Čím častěji to však uděláte, tím snadněji Vám to půjde.

Návyky se dají změnit a odvyknout, proto opakujte to, co chcete dělat, pravidelně. Je možné, že se Vám nechce. Že to občas nezvládnete. No a co? Opakujte to při nejbližší příležitosti tak, jako kdybyste byli stoprocentní. Čím častěji budete dělat a opakovat správné věci, tím snadněji Vám půjdou. Netrapte se selháním.

6. pomocník: Relaxovač

Najděte si čas i na relaxaci. Každý den si najděte aspoň chvilku na odpočinek. Měl by být aktivní i pasivní. „Dobije“ Vám baterie, a pak se Vám řekne snadněji ne řízečkům a jiným dobrotám.

7. pomocník: Předcházeč

Naplánujte si dopředu, jak budete těžkosti řešit. Co uděláte, když dostanete chuť na čokoládovou tyčinku nebo chipsy? Vše mějte naplánované předem, bude pro Vás jednodušší to dodržet.

Přeji hodně pevné vůle ke změnám.
Pokud by Vaši pomocníci nebyli dost silní, ráda Vám pomohu.
Napište mi a změníme to společně.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.