Rádce zdravého nákupu: jak vybírat tyčinky

Müsli tyčinky plné ořechů a semínek

Možná si myslíte, že nic lepšího na rychlou zdravou svačinu než tyčinka není… ale není to tak. I kvalitní tyčinky je třeba brát jako nouzovku, když nemáte nic jiného k jídlu a vyhnout se tak pozdějšímu „vlčímu hladu“.

Kdy tyčinka: Ano

Tyčinka jako svačinka?
Müsli, proteinová nebo raw tyčinka může být skvělým pomocníkem, pokud třeba nestihnete sníst svou svačinu v klidu doma. Mohou být dobrou volbou pro zahnání největšího hladu nebo jako svačina na cesty.

Proteinové tyčinky mohou posloužit k obohacení redukčního i racionálního jídelníčku, uplatnění najdou i ve sportovní výživě… s vědomím že nabízí vhodné zpestření jídelníčku.

Pokud necvičíte, zařazujte tyčinky opravdu jen v nouzi. Nenahrazujte jimi jídlo! Používejte je jen, když po ruce nemáte vhodnější potraviny. To by se však nemělo opakovat častěji než jednou, dvakrát do týdne a v žádném případě v době večeře.

Ideální je kombinace s mléčným výrobkem (jogurt, kefír), protože dodání bílkovin Vás déle zasytí.

Jak vybrat kvalitní tyčinku?

Müsli tyčinky

Kaloricky jsou müsli tyčinky na úrovni svačiny, jsou hlavně zdrojem sacharidů, chybí jim bílkoviny. Jsou v lepším případě z ovesných nebo jiných vloček, v horším případě, kdy zasytí ještě o dost méně, z rýžových nebo jiných křupinek.

Další surovinou, kterou müsli tyčinky obsahují, je cukr, med nebo sirup, který musí vše slepit dohromady, takže další zdroj sacharidů, tentokrát jednoduchých. A nesmíme zapomenout na sušené ovoce čokoládu nebo obojí dohromady – znova jednoduché cukry.

Levnější müsli tyčinky jsou navíc často máčeny v nekvalitních rádoby „jogurtových“ nebo „čokoládových“ polevách, které mohou obsahovat zdraví škodlivé tuky.  Nebojte … naštěstí  už se dají koupit i ty kvalitní, s opravdovou čokoládou.

Krok č. 1: Obiloviny, ořechy nebo sušené ovoce na prvním místě

Pokud vybíráte müsli tyčinky, měli byste volit ty, které mají na prvním místě ořechy, obiloviny nebo sušené ovoce.
Těm co mají na prvním místě sladidlo, většinou glukózo-fruktózový sirup, nebo polevu…. se opravdu vyhněte obloukem.
Vhodnější než kukuřičné či rýžové jsou vločky ovesné, které nás díky nižšímu glykemickému indexu déle zasytí

Krok č. 2: Pozor na tuky

I když se většina tyčinek chlubí relativně nízkým množstvím tuku, poleva a další ingredience toto číslo mohou až několikanásobně zvýšit. Určitě se vyhněte těm se ztuženým tukem. Palmový a kokosový tuk také nejsou to pravé. 

Čím vyšší číslo u nasyceného tuku, tím hůř.

Krok č. 3: Pohlídejte si cukry 

Hledejte tyčinky bez přidaného cukru.
Pozor si dejte také na výrobky, v jejichž složení není uveden cukr, ale škrobový nebo jiný sirup. Ty dodávají tyčince vláčnost, ale ve výsledku mají stejně vysokou energetickou hodnotu jako řepný cukr.

Krok č. 4:  Určitě bez polevy

Ideálně se vyhněte těm s polevou.
Jejich energetická hodnota je opravdu vysoká a to ani nemluvím o jejich kvalitě. Většinou obsahují ztužené tuky, které našemu tělu opravdu neprospívají.

Flapjacky

Flapjacky jsou kapitolou velice podobnou té předchozí, ale energeticky ještě vydatnější.  Jako Flapjack je v angličtině označována tyčinka, která se peče a je vyrobená z ovesných vloček. 

Vzhledem k tomu, že jsou koncentrovaným zdrojem energie, kalorickou hodnotou se pohybujeme zhruba na úrovni lehčího oběda v jedné 100g tyčince, jsou vhodné opravdu jen jako nouzovka nejnouzovější  😆 . Jsou vhodné na cestování nebo horské tůry jako zdroj energie, za dietní svačinu bych je nepovažovala.

Po dobrých zapátrejte ve složení, vhodné mají třeba ty od Mixitu nebo firmy Cerea (seženete i v DMku).

Proteinové (bílkovinné) tyčinky

Proteinové tyčinky mají dodávat v porovnání s „klasickou“ tyčinkou více proteinů na úkor sacharidů a tuků.

Oproti klasickým sacharidovým  má proteinová několik výhod. Patří k nim například větší sytící schopnost a nižší glykemický index…takže po jejich snědení, nebudete mít tak rychle hlad.

Krok č. 1: Množství bílkovin

Tyčinky, které si přízvisko proteinové opravdu zaslouží, by tak měly bílkovin obsahovat zhruba 35–40 % své hmotnosti, to je alespoň 20 g bílkovin v jedné tyčince.

Ideálně by měl obsah bílkovin převyšovat množství sacharidů, z technologického hlediska však téměř není možné takovou tyčinku vyrobit  – takže, tolerovat jde poměr bílkoviny versus sacharidy 1:1, nanejvýš 1:2.
V údajích o surovinovém složení by měl být zdroj bílkovin na prvním místě.

Čím více bílkovin, tím větší sytící schopnost tyčinka  má.

Krok č. 2: Sacharidy a cukry

Celkový obsah sacharidů by se měl co nejvíce blížit obsahu bílkovin. Pokud bychom si však chtěli přece jenom určit nějaký hraniční obsah sacharidů v jedné tyčince, tak jejich množství do 20–25 g je přijatelné.

Jednoduché cukry by měly tvořit méně než polovinu všech sacharidů.

Krok č. 3: Tuky

Tuků by nemělo být obsaženo více než 15 % (tzv. 15 g/100 g), neměly by být přítomny částečně ztužené rostlinné tuky, obsah nasycených mastných kyselin by měl být co nejnižší (ideálně méně než 3 g/100 g).

Tyčinka by měla být bez čokoládových a jiných cukrářských polev, ty jsou každopádně zdrojem tuků.

Raw tyčinky

RAW tyčinky jsou vlastně jen slisované sušené ovoce (většina má základ z datlí), ořechy a další přírodní ingredience, takže znovu jen svačinka na zahnání velkého hladu.

A to je pro dnešek všechno…
Jaká je ta Vaše oblíbená tyčinka? … myslím samozřejmě ty zdravější 🙂