Rádce zdravého nákupu: jak vybírat müsli

Zdravé suroviny v müsli

Není müsli jako müsli, je třeba opravdu dobře vybírat. 
Někdy nám totiž může müsli a snídaňové cereálie dodat mnohem víc energie, než ve skutečnosti potřebujeme. Nesmíme se nechat zmást reklamou, že automaticky „müsli je zdravá snídaně“. Neplatí to totiž pro všechny druhy, některé jsou spíš kalorickou bombou.
Právě proto Vám poradím, jak číst obaly a koupit to vhodné. 

Opravdu kvalitní müsli je významným a vhodným zdrojem živin a energie, navíc nám dodá výživově cenné látky jako jsou vitamíny skupiny B a vitamín E, minerální látky a vlákninu.

Jak správně vybrat? 

Krok č. 1: Zvolte správný druh – určitě „sypané“

Ikdyž Vám určitě víc chutná klasické zapékané müsli (slepené hrudky), určitě tento druh není nejvhodnější. Slepenou strukturu totiž dodává přidaný cukr a tuk.
Obsažené jednoduché cukry Vám rozkolísají hladinu cukru v krvi, takže budete mít rychleji hlad a můžete mít i výkyvy nálad.  Navíc protože je zapékané müsli připraveno smažením nebo zapékáním je energetickou bombou.

Sypané müsli je na rozdíl od něj připraveno šetrným způsobem pražení bez oleje a smažení.

Pro ukázku – toto je špatně = zapečené müsli:


Toto je správně:

Krok č. 2: Obsah cukru

Vybírejte si müsli bez přídavku cukru. V tabulce nutričních hodnot najděte položku „z toho cukry“ a zvolte druh s obsahem cukru pod 28 g/100 g výrobku.
Pokud najdete ve složení cukr třeba na druhém místě, máte záruku toho, že si koupíte kalorickou cukrovou bombu.
Stejně tak jako druhy s obsahem glukózo-fruktózového sirupu.

Krok č. 3: Obsah tuku

Pro někoho je možná překvapením, že müsli má vyšší obsah tuku než ostatní cereálie, nebojte se, je to tuk přirozeně obsažený ve vločkách, který je kvalitní s množstvím nenasycených mastných kyselin.
Množství tuku dále zvyšuje i přídavek ořechů nebo čokoládových kousků, ale pak nebude ve složení přímo tuk, ale tyto běžné suroviny.
Druhům přímo s tukem ve složení se vyhněte oklikou.

Krok č. 4: Vláknina

Tyto výrobky jsou často považovány za významný zdroj vlákniny – aby mohly dobrým zdrojem vlákniny být, měly by obsahovat minimálně 5 gramů  vlákniny na 100 gramů výrobku. Takový požadavek splňují většinou jen výrobky, jejichž hlavní složkou (první ve složení) jsou ovesné vločky.

Kolik sníst?

Už máme vybráno, ale kolik müsli sníst?

Porce müsli pro běžnou ženu je 50 gramů (5 plných polévkových lžic), muži, chlapci a sportující si mohou dát porci dvojnásobnou tedy až 100 g.

Nesmíme ale určitě zapomenout přidat mléčný výrobek. Ten by měl být buď 200 gramů polotučného bílého jogurtu, nebo 250 ml mléka, či kysaného nápoje. Jedině tak Vás tohle jídlo zasytí na delší dobu. Celé to klidně obohaťte 50 – 150g čerstvého ovoce, ať je porce vyvážená a nutričně plnohodnotná.

Mlsáním samotného müsli určitě neuděláte nic moc dobrého, protože obsahuje vysoké procento sacharidů, což se následně projeví pocity hladu a chutí na další sladké.

Zkuste domácí müsli

Své domácí müsli si můžete připravit nejlépe z ovesných vloček, protože právě oves obsahuje vysoký podíl rozpustné vlákniny, která pomáhá snižovat hladinu krevního cukru a cholesterolu.

Vločky můžete i nasucho opražit a následně přidat kousky ořechů, semínka, vysokoprocentní hořkou čokoládu nebo sušené ovoce. Sušené ovoce nejprve propláchněte horkou vodou, nechte okapat a do druhého dne oschnout. Pak přidejte do směsi. Není nutné směs už přislazovat nebo zapékat s tukem.

A máte hotovo.
Přidejte ještě porci mléčného výrobku a výživná snídaně je na světě.
Dobrou chuť!