Jáhelník s jablky

Jáhelník je sladkou variantou z jáhel plný jablek

Co si zase připravit nějaký zdravý dezert?
A bude bezlepkový, protože jáhly jsou fajn bezlepková plodina.
A může být i veganský a bezlaktózovýjdeme na to.

Co si připravit?

  • 150 g jáhel, nevařených
  • 750 ml sójového, mandlového, rýžového mléka nebo klasického kravského mléka
  • 4-10 lžic agáve, rýžového, javorového sirupu nebo medu
  • 3 vejce – můžete vynechat
  • 450 g nastrouhaných jablek
  • 80 g rozinek – můžete vynechat
  • 1 tvaroh ve vaničce – můžete vynechat
  • 2 lžíce skořice
  • špetka soli

Jak na to?

  • Nejprve připravíme jáhly – dvakrát je spaříme horkou vodou, aby se zbavily hořkosti.
  • Jáhly uvaříme na kaši, tak že v hrnci rozehřejeme mléko nebo jinou tekutinu, a jakmile začne vřít, vsypeme jáhly.
  • Ztlumíme teplotu na minimum a necháme jáhly probublávat, dokud se nevytvoří opravdu hustá kaše, bude to trvat 30 až 40 minut.
    Pozor pozor – jáhly se hodně rády připalují, proto občas promíchávejte.
  • Hotovou kaši dosladíme podle chuti jedním ze sirupů nebo medem.
  • A vmícháme vejce.
  • Předehřejeme troubu na 180°C.
  • Než nám kaše trošku vystydne, připravte si jablka. Nastrouháme je nahrubo a smícháme se skořicí a případně rozinkami.
  • Do vymazané dortové formy (průměr 24 cm) nebo podobně velké zapékací nádoby lžící rozprostřeme po celém dně menší polovinu kaše.
    Na vrstvu kaše rozprostřeme vrstvu jablek a na ně navrstvíme tvaroh.
  • Náplň uzavřeme druhou vrstvou jahelné kaše a dáme péct na cca 40 minut.
  • Ke konci pečení na chvíli můžeme zapnou gril, aby jáhelník zezlátl.
A nezbývá než popřát dobrou chuť…to si mlasknete  😉 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.